Kwart miljoen leden voor lezerscommunity Hebban
Hebban.nl heeft deze week de magische grens van 250.000 leden bereikt. Het platform opende in mei 2014 haar virtuele deuren en groeide al snel uit tot de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Inmiddels wordt de site elke maand een half miljoen keer bezocht. Sinds begin 2021 maakt Hebban.nl deel uit van Stichting CPNB.
Op de site en via de populaire Hebban Boeken-app kunnen lezers hun gelezen boeken en de boeken die ze nog willen lezen bijhouden en organiseren in hun eigen digitale boekenkast, ze kunnen hun favoriete auteurs volgen en op de hoogte blijven van nieuwe boeken. Als leesplezierbevorderaar organiseert Hebban sinds 2016 de Hebban Reading Challenge om lezers te helpen meer tijd te besteden aan het lezen van boeken, en met succes. Deelnemers aan deze Challenge lezen gemiddeld iets meer dan 22 boeken per jaar. In zeven jaar tijd zorgden zij samen voor 1,6 miljoen gelezen boeken. Dit jaar telt de Hebban Reading Challenge bijna achttienduizend deelnemers. Hebban organiseert wekelijks nieuwe online leesclubs voor haar leden om samen nieuwe boeken en auteurs te ontdekken.
Alleen dit jaar al werden er door alle Hebban-leden in totaal meer dan 570.000 boeken op 'Gelezen' gezet.
Leesplezierbevordering voor jongeren
In samenwerking met Stichting Lezen en docenten Nederlands, en met steun van de Koninklijke Bibliotheek en Fonds21, werkte de CPNB de afgelopen maanden aan de ontwikkeling van hebbanindeklas.nl, een versie van het succesvolle lezersplatform speciaal voor het voortgezet onderwijs. Het platform wordt gratis beschikbaar gesteld aan docenten Nederlands om met hun klas aan een gezamenlijk leesdoel te werken, gebaseerd op de Hebban Reading Challenge. Docenten kunnen met Hebban in de Klas boekentips delen met hun leerlingen, maar ook leesopdrachten en discussies over boeken met hun leerlingen opstarten. Bovenal geeft Hebban in de Klas de jongeren zelf de mogelijkheid elkaar te inspireren met boeken die zij zelf graag hebben gelezen.
Hebban in de Klas wordt officieel gelanceerd tijdens de Boekenweek van Jongeren, maar wordt inmiddels al gebruikt door 200 docenten Nederlands en ruim 200 klassen van circa 150 middelbare scholen.