Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

22
april 2020
om 11:00

Margot Dijkgraaf: Waarom leest Nederland ineens ‘De pest’ van Albert Camus?

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, auteur en ‘ambassadeur tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van de letteren’. Onlangs verscheen van haar hand Zij namen het woord. Rebelse vrouwen in de Franstalige letteren. Nu Nederland ineens massaal Albert Camus’ De pest erbij pakt sinds de corona-crisis, zocht ze naar een verklaring:

Europa herleest Albert Camus. In Nederland staat La peste zelfs vlak achter Lucinda Riley. Een Franse klassieker die ineens opdoemt uit de vergetelheid: wat is hier aan de hand?

Ik stof mijn kennis van Camus af, blader door de biografie van Olivier Todd, herlees die van Ger Verrips, vind een Gallimard-catalogus van een expositie over Camus ooit bezocht in Aix en Provence, in 2013. Op zijn 17e, lees ik, krijgt Camus zijn eerste aanval van tuberculose, hij hoest, krijgt koorts. Artsen vertellen hem dat hij jong zal sterven. Waarom? Hoezo? Wat onzinnig, die naderende dood. Het leven is absurd, beseft hij, iedereen kan op ieder moment door zo’n bericht overvallen worden. Alles kan veranderen, van de ene op de andere dag. Camus stopt het niet weg, hij is bezorgd, raakt vast ook wel soms in paniek, maar accepteert het, hij denkt erover na wat het betekent. Hij steekt zijn kop niet in het zand, zoekt geen troost in valse hoop – een principe dat in al zijn werk terug zal komen. Hij neemt een besluit, zijn tijd is kort: hij zal zijn leven wijden aan de literatuur. Daar wil hij voor leven. Zo omarmt hij de absurditeit van het leven.

Lees verder:

Naar het volledige artikel

Bron: Margot Dijkgraaf


Reacties op: Margot Dijkgraaf: Waarom leest Nederland ineens ‘De pest’ van Albert Camus?

Gerelateerd

Over