Nederland Leest dichter 2021: Abdelkader Benali
Abdelkader Benali is dit jaar de dichter van Nederland Leest 2021, dat heeft Tijd voor MAX zojuist bekendgemaakt. Heel Nederland gaat deze november in de bibliotheek in gesprek over één boek. Dit doen zij onder de noemer 'Eén boek, duizend gesprekken'.
Om de campagne luister bij te zetten schrijft Benali een gedicht bij het thema Over de grens, doet hij bibliotheken aan en kiest hij vier bij het thema passende gedichten uit. Tijdens Nederland Leest geven deelnemende bibliotheken heel november De wandelaar van Adriaan van Dis cadeau aan bezoekers.
'Een gedicht is een uitnodiging om te gaan reizen. In mijn kamer ben ik omringd door honderden reisgenoten. Ik hoef ze maar aan te kijken en ze pakken me al bij de hand voor een geweldig avontuur. Dus kom, laat mij je gids zijn, laten we verdwalen in het labyrint van de stad, huiveren bij het zien van een vlammende vulkaan en tot rust komen bij het zien van de oceaan. Wat we hebben gezien vertellen we elkaar, het ene verhaal nog sterker dan het andere. We rusten uit en sparen energie om de reis verder te gaan. Onderweg zingen we om de vermoeidheid te verdrijven. We lezen de wereld. Dat kan net zo makkelijk vanuit een stoel, of bank. En soms reis ik de wereld over op het toilet. Niemand houdt mij tegen. Dat is voor mij het belangrijkste: dat niemand me tegenhoudt. Dat ik grenzeloos mag zijn.' – Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (1975) is een bekroond auteur, dichter, toneelschrijver en literatuurcriticus. Hij debuteerde in 1996 met zijn roman Bruiloft aan zee en won in 2003 de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De langverwachte. Ondertussen bracht Benali een verzameling verhalen, reportages, artikelen en columns uit en ging zijn eerste toneelstuk De ongelukkige in première. In 2006 deed hij vanuit Beiroet verslag van een oorlog tussen Israël en Hezbollah, in de vorm van reportages en een weblog. In 2020 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis en in 2021 verscheen De stilte van de ander, een pleidooi voor de verbreding van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog met daarbij een bloemlezing van tien gedichten over de vrijheid. Benali’s werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer. Abdelkader Benali is een reiziger in zijn werk, in zijn poëzie reist hij naar Tanger, Bamako, Rotterdam en Leeuwarden. Hij begeeft zich voortdurend in grensgebieden. En hij bereisde West-Afrika, de Maghreb en Latijns-Amerika waar hij zich liet inspireren door taal en cultuur.
Nederland Leest
In de maand november gaat heel Nederland in de bibliotheek in gesprek over het thema Over de grens. Dit doen zij aan de hand van het boek De wandelaar van Adriaan van Dis, dat deelnemende bibliotheken in november de hele maand cadeau geven. Deze speciale uitgave bevat een bijzonder nawoord van Margot Dijkgraaf, waarin ze de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis beschrijft en laat zien hoe hij het 'andere' Parijs ontdekte. Op scholen gaan leerlingen in gesprek over het boek van Nederland Leest Junior 2021: Katvis van Tjibbe Veldkamp.
Eén boek, duizend gesprekken: Over de grens
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.
Twee speciale edities Nederland Leest
Iedereen kan meedoen aan Nederland Leest. Om iedereen mee te laten lezen komen er dit jaar twee speciale uitgaven van De wandelaar: een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal. De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en de Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen. Deze uitgave wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en gefinancierd door de Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief. De Nederland Leest Junior-uitgave van Katvis spreekt de leeftijdsgroep 10-14 aan, scholieren van 15-18 jaar kunnen zich samen gaan verdiepen in De wandelaar. Scholen ontvangen voor Katvis en De wandelaar speciale lessuggesties om samen het gesprek over deze titels aan te gaan.