Rik Van Puymbroeck wint de Confituur Boekhandelsprijs 2024 met 'Treurwil'
De Confituur Boekhandelsprijs is dit jaar gewonnen door journalist en auteur Rik Van Puymbroeck met zijn literaire debuut Treurwil. Confituur boekhandelaren vinden de roman 'een literair kleinood met een tijdloos karakter over verdriet en verlies.'
In Treurwil rouwt Rik Van Puymbroeck om zijn overleden jeugdvriend, zijn jong gestorven broer en om zijn moeder. Hij onderzoekt zijn rouw en neemt vrede met verdriet dat pijn mag blijven doen. Volgens de jury van boekhandelaren ontroert het boek 'door zijn eerlijkheid en intimiteit.'
Op de shortlist stonden ook Tosca van Maud Vanhauwaert, Oersoep van Bregje Hofstede, Iconen van Erik Vlaminck en Bloedzang van Caro van Thuyne. Van Puymbroeck mag de prijs in ontvangst nemen op 13 mei tijdens een feestelijk event in boekhandel Salvator in Mechelen.
Het boek
Op de laatste avond van oktober 1984 ziet een jongen hoe zijn beste vriend verongelukt. Het is zijn laatste avond als kind, voortaan moet hij flink zijn en vooruitkijken. Maar wel met een verdriet dat aan niemand uit te leggen is, en met schuldgevoel, met rouw, met gemis en met de dood die er niet genoeg van krijgt. Want in de zomer van 1998 verliest een broer zijn broer en jaren later, op dezelfde dag, een zoon zijn moeder.
De jongen is inmiddels geliefde geworden, man en vader, ook door die doden. De dagen worden mede door hen bepaald. Ze zitten in zijn schrijven, in het zijn en in het liefhebben, ze zitten in alle twijfels, struikelingen en worstelingen. Ze reizen mee naar verre landen. Ze zijn thuis waar hij woont.
Dan wordt het 2022 en hij plant een boom.
De Confituur Boekhandelsprijs
De Confituur Boekhandelsprijs is een initiatief van boekhandelsverbond Confituur in Vlaanderen en bekroont ieder jaar een verrassend, opvallend boek uit het Nederlandse taalgebied van het voorbije jaar. Chris de Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst, Charlotte Van den Broeck, Matthias M.R. Declercq, Peter Terrin en Jaap Robben zijn eerdere laureaten van de prijs die sinds 2016 wordt uitgereikt.