Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

12
juni 2020
om 15:45

Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay 2021, thema wordt 'Tweestrijd'

3 reacties

'Ik vind het een geweldige eer het Boekenweekessay te schrijven en om in het voetspoor van literaire grootheden als Komrij, Dorrestein en Palmen het boekenvak en de literatuur te mogen vertegenwoordigen.’ - Roxane van Iperen       

‘Roxane van Iperen vormt samen met Hanna Bervoets een fantastisch en krachtig duo waarmee we tijdens de Boekenweek iedereen in Nederland naar de boekhandel krijgen.’ -Eveline Aendekerk

Roxane van Iperen schrijft het Boekenweekessay 2021. Het thema van de Boekenweek 2021 is Tweestrijd. Eerder is al bekendgemaakt dat Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk schrijft. De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Het essay is te koop voor € 3,75 bij de boekhandel. 

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Daarvan werden tot op heden meer dan 175.000 exemplaren verkocht, en het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019. Negen landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde. De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn. Van Iperen heeft een vaste column over macht in Vrij Nederland en schrijft voor diverse media. Haar boeken worden gepubliceerd bij Lebowski Publishers. 

Boekenweekthema Tweestrijd
De 86ste Boekenweek heeft als thema Tweestrijd. Innerlijk conflict ligt aan de basis van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die Tweestrijd bij uitstek vorm. In verhalen kan de gespletenheid worden getoond en kunnen tegenstrijdige gevoelens tegen elkaar worden uitgespeeld. Denk aan klassiekers als Shakespeares Hamlet en Macbeth, Dostojevski’s Misdaad en straf of aan Sylvia Plath’ De glazen stolp. Het zijn archetypen van het innerlijk conflict waar iedere mens vroeg of laat en in meer of mindere mate mee te maken krijgt. 

De literatuur opent het innerlijk en laat de mens zien als een vat vol tegenstrijdigheden. Schrijvers als Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Arthur Japin, Oek de Jong, Manon Uphoff en Niña Weijers tonen de tegenstrijdige verlangens en twijfels die achter de façade schuilgaan. Aan welke stemmen in jezelf geef je gehoor? Luister je naar Dr. Jekyll of Mr. Hyde? De grens tussen het goede en het kwade, tussen schuld en onschuld is vaak onduidelijk. Wie ben je en kun je dat ook voor de buitenwereld zijn? In de zoektocht naar een identiteit die je past, bieden openhartige boeken houvast. Waar in De argonauten van Maggie Nelson, Soms is liefde dit van Daan Borrel en Confettiregen van Splinter Chabot gesproken wordt over seksuele identiteit en de verhouding tot de samenleving, wordt in romans als Onder de Paramariboom van Johan Fretz of Weekendmiljonair van Abdelkader Benali de twijfel over culturele identiteit nader bestudeerd. 

Tweestrijd is van alle tijden en van alle genres. Zo ligt het aan de basis van zoektochten als Genoeg nu over mij van Marja Pruis en Mens/Onmens van Bas Heijne, maar zien we het ook terugkomen in de biografie van Susan Sontag door Benjamin Moser en in het historische verhaal van Carolijn Vissers Selma. Nobelprijswinnaar William Faulkner omschreef het mooi, toen hij zei dat ‘het menselijk hart in conflict met zichzelf’ het enige onderwerp is dat het waard is om over te schrijven.

Foto © Klaas Hendrik Slump



Bron: Persbericht

Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay 2021, thema wordt 'Tweestrijd'

Gerelateerd

Over

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Lezer, schrijver van Schuim der aarde (juli 2016)