Sonny Boy van Annejet van der Zijl staat centraal bij Nederland Leest 2023
In november 2023 leest heel Nederland samen het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Op een feestelijke avond ter viering van haar 25 jaar schrijverschap werd Van der Zijl verrast door CPNB-directeur Eveline Aendekerk met de vraag of ze de volgende Nederland Leest-ambassadeur wil worden.
Dankzij haar enthousiaste, verraste maar volmondige ‘ja’ wordt nu bekendgemaakt dat voor de 18e editie van Nederland Leest het boek Sonny Boy de hele maand november centraal zal staan. De keuze voor dit boek van Van Der Zijl bij deze grote bibliotheekcampagne is volgens de CPNB een bekroning voor 25 jaar schrijverschap en bevlogen leesbevordering.
Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven een boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen; deze titel wordt later dit jaar bekendgemaakt. Bij eerdere edities van Nederland Leest stond het gekozen boek in het kader van een jaarthema, maar dat thematische karakter is voor 2023 losgelaten, juist om het brede gesprek aan te kunnen gaan.
‘Nederland Leest is een campagne die Nederlanders verbindt en uitnodigt in gesprek te gaan over actuele thema's. Annejet van der Zijl is wat ons betreft een geweldige auteur die heel goed past bij het doel van deze campagne. Ze is drie keer genomineerd voor de NS Publieksprijs en kreeg in de Boekenweek van 2020 iedereen, van jong tot oud, aan het lezen met haar Boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Dat zij nu met ons aan de slag wil voor deze prachtige campagne is een enorme eer.’- Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB
Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Op dit boek promoveerde Van der Zijl als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde zij samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. In 2020 schreef zij voor de Boekenweek het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, een familiekroniek. Dit boek vormde de basis voor haar roman Fortuna's Kinderen, waarmee Van der Zijl haar derde nominatie voor de NS Publieksprijs in de wacht sleepte.
Sonny Boy (2004)
Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien.
(c) Foto Annejet: Anja van Wijgerden