Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

11
december 2019
om 17:00

Thema kinderboekenweek 2020: En toen?

Arend van Dam gaat het kinderboekenweekgeschenk schrijven en Mylo Freeman maakt het prentenboek. De Kinderboekenweek 2020 zal in het teken staan van En toen? waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen.

Arend van Dam (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)

Al ruim dertig jaar is Arend van Dam auteur bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf en hij heeft inmiddels al meer dan honderd boeken geschreven. Als geen ander verwoordt hij hedendaagse maatschappelijke thema’s door middel van spannende, leerzame verhalen voor kinderen. Met zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Ook zijn boek De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal viel dat jaar in de prijzen: een Vlag en Wimpel én een Zilveren Penseel voor de illustrator van dit boek, Anne Stalinski. Jaren daarvoor werd het eerste deel uit zijn bekende serie voorleesverhalen Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen ook bekroond met een Zilveren Griffel. De geschiedenis van Nederland en zijn inwoners staat centraal in zijn werk.

Mylo Freeman (Uitgeverij Rubinstein)

Mylo Freeman groeide op in Den Haag. Na de Rietveldacademie, waar ze afstudeerde in de richting Illustratie, verhuisde ze naar New York. Ze hield zich vooral bezig met schilderen. Vijf jaar later keerde ze terug naar Amsterdam en richtte zich na een korte muzikale carrière definitief op het bedenken en illustreren van prentenboeken. In 1998 kreeg ze de Kiekeboekprijs voor haar prentenboek Potje! Inmiddels heeft Mylo zo’n 60 kinderboeken op haar naam staan, waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella die inmiddels naast Nederland ook in Engeland, Amerika en Afrika wordt uitgegeven. In haar werk probeert Mylo meer etnische diversiteit aan te brengen in de wereld van de prentenboeken.

Het hele jaar Kinderboekenweek door combinatie met Kinderjury 

Naast de Kinderboekenweek organiseert Stichting CPNB ook De Nederlandse Kinderjury. Met de Kinderjury worden ook veel kinderen bereikt en wil Stichting CPNB kinderen aan het lezen krijgen en houden. Vanaf 2020 wordt de Kinderjury een onderdeel van het bekendste merk in de boekensector: de Kinderboekenweek. Met als doel elkaar te versterken, hierdoor krijgt het lezen van kinderboeken het hele jaar door aandacht en worden naast kinderen ook docenten en ouders beter bereikt. Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen in het voorjaar welk boek de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. Alle kinderen gaan thuis en op school aan de slag tijdens de Leesweken (van 4 maart tot en met 10 mei), om vervolgens hun oordeel te vellen tijdens de Stemweek (van 11 tot en met 17 mei), op 24 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.  

Foto © Maikel Thijssen



Bron: Persbericht


Reacties op: Thema kinderboekenweek 2020: En toen?

Gerelateerd

Over

Arend van Dam

Arend van Dam

Arend van Dam is een Nederlandse schrijver. Hoewel hij voornamelijk kinderboeken...

Mylo Freeman

Mylo Freeman

Mylo Freeman is een Nederlands-Amerikaanse illustrator en prentenboekenmaakster....