Voorgenomen btw-verhoging op boeken van tafel
De btw-verhoging op boeken, theaters, musea en sport in 2026 gaat van tafel, dat hebben de oppositiepartijen in de Tweede Kamer afgedwongen bij het kabinet. Afgelopen woensdagochtend werd er nog een lees-in georganiseerd voor de deur van de Tweede Kamer uit protest tegen de boete op boeken.
De oppositiepartijen dienden een gezamenlijke motie in waarin het kabinet werd opgeroepen een alternatief te vinden voor de btw-verhoging. Zonder de steun van deze partijen haalt het btw-plan in de Eerste Kamer geen meerderheid, dus moest minister Heinen van Financiën wel overstag. Het betekent dat er in totaal voor 1,2 miljard euro alternatieve inkomsten gezocht moeten worden.
'We zijn blij en opgelucht dat na al die maanden onzekerheid nu de dramatische btw-verhoging op boeken van tafel gaat. Dat zovelen zich bij onze zorgen en acties voor het boek, de taalvaardigheid en het leesplezier hebben aangesloten was hartverwarmend,' laat Stichting CPNB weten.
'In juni zeiden we al tegen het kabinet en de coalitie partijen: er is lef voor nodig om op een voornemen terug te komen. We hebben er lang op moeten wachten, maar zijn ontzettend blij dat dat lef er nu is. Laten we de handen ineenslaan en leesvaardigheid en leesplezier inderdaad de prioriteit geven die het ook volgens het regeerakkoord verdient!'
Ook D66-partijleider Rob Jetten, die van begin af aan fel tegen de btw-verhoging was, coalitiepartij NSC en de SGP hebben laten weten blij te zijn met de uitkomst. 'Juist in dure tijden valt dat museumbezoekje, zwemuurtje, dat goede boek of een krantenabonnement als eerste uit de gezinsbegroting. Dat moeten we voorkomen,' zegt SGP-partijleider Stoffer.