Voorleestip: interactief voorlezen bij het slapengaan
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
10 kleine uiltjes willen niet naar bed
Auteur: Katja Alves
Illustrator: Andrea Stegmaier
Vertaler: Annemarie Dragt
Uitgeverij: Kluitman
Mama Uil heeft haar tien kleine uiltjes teruggebracht naar het hol om lekker te gaan slapen. Maar dan blijkt dat ze per ongeluk een kleine vleermuis heeft meegenomen. Die moet ze snel terugbrengen naar zijn eigen moeder. Misschien kan jij mama uil helpen om de uiltjes in bed te leggen? Maar waar zijn ze nou toch gebleven, alle tien?
#woensdagvoorleesdag
Het is niet altijd makkelijk om een goed verhaal voor het bedritueel te vinden, dat recht doet aan de energieboost die kinderen krijgen als ze net naar bed moeten, maar ze vervolgens ook tot rust en slaap kan manen. Vaak is het het een of het ander. Maar 10 kleine uiltjes willen niet naar bed van Katja Alves en illustrator Andrea Stegmaier voldoet juist wel aan alle eisen en biedt alles in één voor jou en je (voorlees)kind. Wanneer alle uiltjes naar bed moeten, is het eerst aan jou om ze alle tien te vinden. Dankzij een brief van mama Uil, die je samen kunt lezen, krijg je de opdracht alle uiltjes voor haar naar bed te brengen. Voorin het boek vind je hun afbeeldingen met hun namen, dat maakt het meteen een stuk makkelijker om ze uit elkaar te houden.
Het blijft niet bij zoeken, want er zijn allerlei opdrachten te vervullen. Doe voor hoe ze moeten huppelen naar hun bedjes toe (goed om de energie eruit te werken) en zing een liedje. Het interactieniveau van dit prentenboek is heerlijk hoog, zodat kinderen helemaal in de ban raken van het verhaal en hun rol erin. Vervolgens wordt ook het bedritueel van je (voorlees)kind erbij betrokken, want de uiltjes poetsen hun tanden en heb jij dat ook al gedaan? Vanaf hier wordt het tempo rustiger en de toon zachter. De uiltjes gaan braaf in hun nestjes liggen, krijgen kusjes voor het slapengaan en er wordt nog even een knuffel gezocht. Heeft je (voorlees)kind zijn of haar knuffel ook al vast? Mama Uil komt thuis en is blij met jullie. Zeg maar welterusten ....
De illustraties van Andrea Stegmaier zijn gemaakt met donkere, maar warme kleuren, zodat ze helemaal passen bij de nacht en het slapengaan. Alle tien uiltjes doen op elke pagina wat anders, zodat je ook uren kunt kijken naar alles dat er gebeurt, zonder dat het druk wordt of afleidt. Op de achtergrond zit een specht in een stoel voor het raam, een uiltje verstopt zich in een kastje, een ander knoeit drinken op de keukentafel. Zo heeft elk klein detail betekenis en maakt het deel uit van het grote geheel. De tekst van Katja Alves is op rijm, waardoor het makkelijk voorlezen is en prettig om naar te luisteren. Op de laatste pagina krijg je nog een grappige verrassing – als je (voorlees)kind het al tot zover redt: na al die moeite liggen de uiltjes lekker bij mama in bed.
Thema's
Gaan slapen, bedritueel, interactief.
Leeftijd
Je beleeft het meeste plezier aan dit prentenboek als je het voorleest vanaf vier jaar. Kinderen zijn op deze leeftijd al wat zelfstandiger en begrijpen beter wat er van hen verwacht wordt. Je kunt het natuurlijk ook aan jongere kinderen voorlezen als je het interactieve element wat kleiner maakt, of wanneer ze meelezen met een ouder kind dat het hen voor kan doen.
Hoe lees je dit voor?
Het mooie aan dit interactieve voorleesboek is dat je als voorlezer weinig creativiteit of inspiratie hoeft te hebben om toch ontzettend leuk voor te lezen. 10 kleine uiltjes willen niet naar bed vertelt je wat te doen, het enige dat je als voorlezer mee hoeft te brengen is je enthousiasme. Ga er helemaal in op, zodat je (voorlees)kind erin meegaat. Zorg dat ze die laatste energie eruit schudden en maak het verhaal steeds kalmer, zachter en rustiger zodat je kind op een natuurlijke manier zelf ook slaperig wordt. Met andere woorden: omarm dit prentenboek volledig.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen