Voorleestip: op ontdekkingstocht met Coco
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Coco en het gekke ding
Auteur en illustrator: Loes Riphagen
Uitgeverij: Gottmer
Het gekke ding is zacht en roze, en niemand weet precies wat het is. Elk dier laat zijn fantasie de vrije loop en bedenkt verschillende mogelijkheden. Is het een peer? Een gevallen ster? Of misschien een plek om op te liggen, zoals Egel denkt? Egel is vastbesloten om het uit te proberen ...
#woensdagvoorleesdag
In het eerste prentenboek over Coco leerde het vogeltje vliegen met (een tikkeltje hardvochtige) hulp van haar moeder. Prentenboekmaker Loes Riphagen laat met Coco en het gekke ding zien dat er nog heel wat meer te ontdekken valt. Wanneer ze met haar dierenvrienden in het bos een gek ding tegenkomen, is het voor de lezer direct duidelijk waar het om gaat. De knalroze ballon is meteen herkenbaar als een half leeggelopen ballon – misschien wel van een langswandelend kindje, of weggevlogen uit de tuin tijdens een feestje, wie weet? Daar krijg je geen antwoord op, maar het is een goede manier om je voorleeskind verder te laten denken in een situatie en zowel hun fantasie als hun gevolgtrekkend vermogen te stimuleren.
Omdat de ballon al direct herkenbaar is voor je (voorlees)kind, heb je tijdens het lezen flink wat pret. De dieren hebben geen idee wat het is en onderwerpen het aan vakkundig onderzoek. Een peer is het niet, want die is niet roze, al probeert Eekhoorn er alvast aan te likken. Het is doorzichtig en de vriendjes zwaaien door het roze naar elkaar. Omdat de ballon half leeg is, is het voorwerp zacht en beweeglijk. Egel oppert het al een paar keer en juist Egel heeft scherpe stekels. Oei, wat zal er gebeuren als ze dat gaan proberen? De verwachting is groot, want Loes Riphagen bouwt de spanning en voorpret op. De dieren klimmen, liggen, bewegen, wiebelen, golven en springen erop. Tot ... de onvermijdelijke knal! Je ziet de dieren lachen terwijl ze door de lucht vliegen.
De ballon kapot en niets meer om mee te spelen? Niet in het universum van Loes Riphagen. De dieren hebben lol voor tien en ze krijgen het idee een knalfeestje te vieren. De stukjes ballon aan een lange slinger zorgen voor verrassing bij de voorlezer, die beseft dat de ballon toch nog gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is. De dieren komen daar nooit achter, maar dat doet er allerminst toe. De nadruk in Coco en het gekke ding ligt op het ontdekken en samen onderzoeken. De wereld is een groot en wonderbaarlijk iets voor de jonge dieren. Dankzij de korte zinnen waarbij alle tekst dialoog is, heb je als voorlezer alle ruimte om je stemmetjes weer eens te oefenen. Dit prentenboek nodigt je ertoe uit en voor je het weet word je er helemaal in meegezogen.
Thema's
Ontdekken, plezier, vriendschap, dieren.
Leeftijd
Je kunt Coco en het gekke ding al vanaf een jaar of twee voorlezen. De korte zinnen houden hun aandacht er goed bij en in die leeftijd zijn ze al volop bezig de wereld om hen heen te onderzoeken. Zij kunnen zich zonder moeite identificeren met Coco en haar vriendjes. Ook voor oudere kinderen blijft dit prentenboek leuk, omdat het herkennen van de ballon en de gevolgen van erop liggen tot grote voorpret leidt. Daarnaast begrijpen ze een spanningsboog wat beter, dus kun je spelen met hun verwachting over wanneer je als voorlezer de grote KNAL! laat komen.
Hoe lees je dit voor?
Je leest dit prentenboek voor met veel interactie. Gebruik stemmetjes voor de dieren en laat het verhaal tot leven komen voor je (voorlees)kind. Ben je niet zo comfortabel met stemmetjes, dan kun je toch nog de emotie in de tekst leggen. Verwachting, enthousiasme, gemopper, verrassing – Loes Riphagen zet het er vaak bij, zodat je als vanzelf op de juiste toon voorleest. De illustraties nemen telkens de volledige bladspiegel in beslag, waardoor je goed stil kunt staan bij elke plaat voordat je de bladzijde weer omslaat. Wijs je (voorlees)kind op wat de dieren doen en stel vragen. Wat doen ze, wat zou jij doen? Wat denk jij dat er gaat gebeuren? Zie je wat er hier in deze hoek gaande is? Er valt veel meer te zien dan je op het eerste gezicht zou denken van zo'n helder, overzichtelijk en ruimtelijk getekend prentenboek.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips.
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen