Voorleestip: steeds bonter en drukker en gezelliger
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
De anti-schermpolitie
Auteur: Lenia Major
Illustrator: Florent Bégu
Vertaler: Jessie Colijn
Uitgeverij: De Fontein
Mia is wanhopig: ze wil graag met haar oudere broer Luca spelen, maar hij zit alleen nog maar naar een schermpje te turen. Ze vraagt de anti-schermpolitie om hulp. De anti-schermpolitie probeert de gekste dingen om hem af te leiden. Elke poging is nog spectaculairder en hilarischer dan de vorige! Zal Luca inzien dat er in de echte wereld minstens zo veel te beleven valt?
#woensdagvoorleesdag
Als je kinderen wilt laten opkijken van hun schermen, helpt het niet om ze te waarschuwen voor de nadelen. Veel slimmer is het om ze te laten inzien wat ze allemaal missen als ze naar beneden blijven turen en hun omgeving aantrekkelijker te maken dan hun scherm. Dat dachten prentenboekmakers Lenia Major en Florent Bégu ook, die hier op een heel grappige, fantasierijke en bombastische manier invulling aan geven. De anti-schermpolitie is een kleurrijk prentenboek waarin met veel plezier allerlei manieren bedacht zijn om een kind te laten opkijken van zijn telefoon, tablet, gameconsole en laptop.
De anti-schermpolitie bestaat uit een bonte verzameling dieren en buitenaardse wezens. Ze worden allemaal geïntroduceerd op de schutbladen van het prentenboek en hun foto's maken direct duidelijk wat hun karakters zijn. De illustraties van Florent Bégu sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen die door hun schermen gewend zijn aan veel drukte. Er is gebruik gemaakt van knallende kleuren en er wordt dicht ingezoomd op de platen. Er valt overal wat te zien en niet alleen daar waar de anti-schermpolitie op steeds wildere manieren probeert de aandacht te trekken.
Alles aan dit prentenboek is maximaal expressief. De dieren duiken op de achtergrond op met sprekende blikken. De leeggedronken bekertjes water van de baas zijn inmiddels zo talrijk dat de vis in zijn waterdispenser een 'S.O.S.!'-bordje omhoog houdt. Overal is iets te vinden, om alles valt te lachen. Ook Lenia Major houdt zich qua tekst niet in. Er is vrij veel van en het staat propvol vreemde gezegdes en kleurrijke troetelnaampjes. Uiteindelijk mislukt de missie van de anti-schermbrigade, maar is Mia zo slim om alle avonturen te filmen en die naar haar broer te sturen, zodat de boodschap eindelijk binnenkomt.
Thema's
Schermen, fantasie, familie, humor.
Leeftijd
Je kunt dit prentenboek voorlezen vanaf een jaar of drie, al moeten ze daarvoor wel al goed kunnen stilzitten. Hoewel er aardig wat tekst in dit prentenboek staat, is er ook heel veel te zien en beleven. Zelfs als je hier noodgedwongen (voor snelle bladeraars) moet inkorten, kun je het verhaal goed tonen en vertellen. Er valt veel te zien en beleven, dus je hebt er lang plezier van.
Hoe lees je dit voor?
Er valt zoveel te zien, je kunt De anti-schermpolitie goed aanbieden als alternatief voor het kijken naar een scherm. Je moet wel een kleine vertaalslag maken, want als je (voorlees)kind zijn of haar apparaten weglegt, zullen ze niet écht dansende eenhoorns zien of opstralende koeien. Toch is er buiten meer dan genoeg te beleven en in het verlengde van dit prentenboek kun je met je (voorlees)kind op ontdekkingstocht gaan, zowel buiten als binnen het huis. Tenslotte is een doos al snel schoolbus en leren ze zo hun eigen fantasie te stimuleren in plaats van dit over te laten aan voorgeschotelde beelden. Tijdens het voorlezen kun je veel dat op de pagina's gebeurt aanwijzen en benoemen. De blik van olifant Gwen in de schoolbus op de achtergrond is bijvoorbeeld goud waard. Er valt zoveel te zien, je raakt niet uitgekeken en -gepraat.
Voorleeschallenge
Een leven lang leesplezier begint bij voorlezen, maar hoe begin je met een eigen voorleesritueel? In de vernieuwde Hebban App helpen we je op weg met onze Voorleeschallenge. We delen voorleestips, mooie prentenboeken en je kunt met andere deelnemers ervaringen uitwisselen. Zo inspireren we jou om elke week 30 minuten voor te lezen.
Meld je aan met challengecode UXGQZ in de Hebban App.
Meer voorleesmotivatie vind je op sociale media via #woensdagvoorleesdag en op de website van De Nationale Voorleesdagen.