Woensdagvoorleestip: leren delen is niet makkelijk
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Hebban en De Nationale Voorleesdagen tippen elke woensdag een prentenboek – inclusief thema's, aanbevolen leeftijd en handige voorleessuggesties.
De haas die niets wilde delen
Auteur en illustrator: Steve Small
Vertaler: Joukje Akveld
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Haas houdt niet van delen en eet het liefst al zijn knollen zelf op. Tot zijn verbazing doen zijn nieuwe buren, een konijnenfamilie, niets liever dan delen. Ze verbouwen heerlijke wortelen en nodigen iedereen uit om te komen eten. Haas snapt er niks van. Waarom zouden ze alles weggeven waar ze zelf zo hard voor hebben gewerkt? Dan komt er een hongerige everzwijn langs en staat Haas voor een moeilijke keuze…
Woensdagvoorleestip
Leren delen is niet gemakkelijk. Daar zou je best wel wat hulp bij mogen krijgen, moet prentenboekmaker Steve Small hebben gedacht. Vriendschap is in al zijn prentenboeken een belangrijk thema en daar verbindt hij in De haas die niets wilde delen ook een stukje naastenliefde aan. De haas valt meteen op de eerste bladzijden met de deur in huis, hij wil niet delen en is bereid alles en iedereen de deur te wijzen om dat te voorkomen. Steve Small tekent de haas in zijn bekende stijl, met een breed palet aan kleurschakeringen die van elke pagina een feestje maken. Zijn illustraties zijn uitvergroot, met veel expressie en sterke contrasten tussen rond en recht, scherp en zacht. Bovendien zijn de gezichtsuitdrukkingen van de haas goud waard, die zijn volledige emotionele reis tonen.
De haas kan maar niet begrijpen waarom de andere dieren met elkaar delen als ze maar net genoeg hebben voor zichzelf, zonder in te zien dat als je samen deelt, je er veel meer voor terugkrijgt. Dat komt op verschillende manieren tot uiting. Haas eet alleen rapen, maar de andere dieren eten soep met verschillende ingrediënten. Door samen te delen en er samen van te eten, eet iedereen alsnog evenveel als wanneer ze alleen waren geweest. En door samen te delen, ontvang je niet alleen eten, maar ook blijdschap, vriendschap en liefde. De andere dieren geven daar ook blijk van, door de haas telkens uit te nodigen. Dat het toch langzaam een verandering inzet, laat de omslag in het verhaal zien. Wanneer een zwijn het pad van de haas kruist, aarzelt hij geen moment.
Zonder erover na te denken offert hij zijn rapen op om het zwijn weg te lokken van de konijnenfamilie. Hij helpt hen de wortels te oogsten voor het te laat is en als bedankje mag hij bij hen overwinteren. Daar wordt hij overladen met goede zorgen en liefde, en krijgt hij te zien wat delen voor je kan doen. Hij mist zijn rapen totaal niet. Steve Small houdt ervan om kinderen in zijn prentenboeken dit soort lessen te leren, waarbij je leert omgaan met je emoties en openstaat voor anderen. Zijn illustraties zijn dynamisch, geestig, opvallend en aantrekkelijk. Wanneer de haas rent, zie je hem klein in een hoek terwijl de focus ligt op de grote afstand en de zoevende blaadjes die zijn snelheid aangeven. Zo gebruikt hij context om het verhaal nog dieper uit te werken. Het resultaat is werkelijk hartverwarmend.
Thema's
Delen, vriendschap, naastenliefde, helpen.
Leeftijd
Vanaf een jaar of drie lees je dit prentenboek al goed voor. Er is aardig wat tekst, maar het is verdeeld in kleinere stukjes waardoor je het als voorlezer ook makkelijk in kunt korten in het geval van een onrustig (voorlees)kind. Bovendien is er op de bladzijden veel te zien, zodat het makkelijk is wat langer bij elke pagina stil te staan. De tekst heeft in de vertelling geen rijm, maar in de uitgesproken tekst wel, waardoor het een fijne afwisseling wordt die de aandacht vasthoudt.
Hoe lees je dit voor?
Lees het prentenboek vooral een aantal keer voor. Het is een wat abstracte boodschap en die werkt onderbewust vaak goed door wanneer het wordt herhaald. Neem de tijd om hier en daar wat langer stil te staan bij een pagina en wijs je (voorlees)kind daarbij op de emoties die spelen. Haas is op zijn hoede, boos, in de war, geschrokken, kordaat, afwachtend en blij. De andere dieren delen veel makkelijker, dus vraag je (voorlees)kind hoe zij zich voelen over delen, wat ze in het prentenboek zien gebeuren en wat ze zelf zouden doen. Zo creëer je kleine, waardevolle leermomenten.
Start je eigen voorleeschallenge
Met de woensdagvoorleestips proberen we je een handje te helpen bij het creëren van een vast voorleesritueel. Wil jij ook meer voorlezen? Ontdek via deze pagina hoe jij je eigen familiechallenge kunt starten én kans maakt op een prentenboekenpakket.