Voorleestip: warmte zoeken in de herfst
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
De restjes van de zon
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Jet Parent
Uitgeverij: Querido
Het bos is al dagenlang donker, en het regent de hele tijd. De dieren zitten moedeloos en mopperend bij elkaar onder een dikke dennentak.
'Waar is al het licht gebleven?' vraagt Veldmuis zich vertwijfeld af. 'Waar zijn de restjes van de zon? We moeten gaan zoeken! Er moet toch nog wat over zijn, ergens?'
Vos, Uil en Das vinden het een belachelijk idee om de zon te gaan zoeken. Maar tot ieders verrassing zegt de stille Eekhoorn zacht: 'Muis, ik ga mee.'
#woensdagvoorleesdag
De restjes van de zon is een prentenboek over het vasthouden van zomergevoel, zelfs als het om je heen nat, koud, donker en guur is. Aan alles is te merken dat dit een hoopvol prentenboek is, ook al gaat het over het verlies van zonlicht en warmte in de overgang naar de herfst. Illustrator Jet Parent weet zelfs een regenachtige dag vol kleur te portretteren, waarbij de diepere tinten wel mooi aangeven dat het herfstig is. Daarbij helpt het dat steeds een groot gedeelte van de bladspiegel wit wordt gelaten, zodat het een fijne tegenhanger is van het donkere groen, geel, paars, blauw en rood. De illustraties laten in de zoektocht naar de zon duidelijk zien hoe mooi het bos ook in de herfst is, zelfs al duurt het even voor de dieren dat zien.
De dieren die gelauwerd kinderboekenauteur en dichter Edward van de Vendel creëert hebben elk hun eigen persoonlijkheid en spatten van de pagina. De enthousiaste, doortastende Veldmuis die de restjes van de zon wil gaan vinden en daardoor van opwinding gaat springen. Ze schreeuwt als ze blij is en raakt helemaal ontmoedigt van tegenslag. De stille Eekhoorn naar wie iedereen vol ontzag luistert als hij eindelijk wel zijn mond opent en die de toon zet voor het hele verhaal. Zelfs de dieren die ze onderweg tegenkomen en slechts één pagina mogen schitteren, doen dat op onvergetelijke wijze. De brommerige Karper en de luchthartige, compleet ongeïnteresseerde Huismuis. Ook de zon, die slechts twee regels tekst krijgt, is overduidelijk goedhartig en warm.
Het prentenboek heeft een duidelijke boodschap, maar vraagt daarmee wel wat van de verbeeldingskracht van kinderen. De restjes van de zon worden uiteindelijk niet gevonden in een tastbaar object (zoals de wegwijzer die ze toch echt even aanzien voor een laatste stukje zon), maar in henzelf. In de warmte van hun vriendschap, in de gezelligheid van het samenzijn en het kunnen lachen om jezelf en elkaar. De dieren maken net als je (voorlees)kind die sprong van fysieke warmte naar innerlijke warmte en Edward van de Vendel neemt je aan de hand mee om alles uit die ontdekking te halen. Tot slot leest het fijn voor, er is gedacht aan een fijne, maar niet te evidente herhaling en er kan prachtig met stemmetjes gewerkt worden. Ook is er van alles aan te wijzen in het bos van Jet Parent.
Thema's
Natuur, seizoenen, weer, dieren.
Leeftijd
De restjes van de zon lees je het beste voor aan vier jaar en ouder. Voor een jongere leeftijd is de sprong van fysieke restjes van de zon naar de innerlijke warmte die je voelt bij gezelligheid en vriendschap net iets te abstract. Er is ook aardig wat tekst om voor te lezen en dat vraagt toch een hoger concentratieniveau van je (voorlees)kind.
Hoe lees je dit voor?
Dit prentenboek geeft je alle ruimte voor geanimeerd voorlezen. Gebruik stemmetjes voor de verschillende dieren, Edward van de Vendel geeft in zijn tekst al een mooie voorzet hoe elk dier praat. Ben jij toch wat huiverig voor het opzetten van stemmen? Lees Veldmuis enthousiast voor, ga trager en treuriger wanneer hun zoektocht lijkt te falen en laat je stem weer opgewekt, vrolijk en hoopvol klinken als ze de restjes van de zon vinden en je bent al een heel eind. Je zult zien dat je (voorlees)kind sterker op het verhaal reageert als jij er als voorlezer emotie in stopt. De tekst is hierin echt een fijne houvast, Edward van de Vendel doet bijna al het werk voor je.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen