Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

11
september 2024
om 07:00

Voorleestip: als vanouds van de giraf roetsjen

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Dikkertje Dap

Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustrator: Noëlle Smit
Uitgeverij: Querido

's Morgens vroeg om kwart over zeven loopt Dikkertje Dap de dierentuin binnen. Met een trap, want hij gaat de giraffe een suikerklontje voeren. De giraf blijkt ontzettend aardig. Hij luistert naar alle verhalen van Dikkertje Dap en daarna mag Dikkertje van die heeeeel lange nek glijden.

#woensdagvoorleesdag

Er zijn maar weinig mensen die zo'n grote invloed hebben gehad op de Nederlandstalige kinderliteratuur als Annie M.G. Schmidt (1911-1995). Een van haar beroemdste en meest populaire gedichten is Dikkertje Dap, dat voor het eerst in 1950 verscheen op de kinderpagina van Het Parool, waar Annie M.G. Schmidt toen werkte. Het is door de jaren heen in verschillende verhalen- en gedichtenbundels van de auteur opgenomen en midden jaren vijftig op muziek gezet, maar kreeg pas in 2017 een geheel eigen prentenboek. Er werden nieuwe illustraties bij gemaakt door Noëlle Smit, die dit jaar de illustrator is van het Prentenboek van de Kinderboekenweek: De vierling in de vensterbank. Als voorlezer kun je er voor kiezen om het verhaal van Dikkertje Dap op rijm voor te lezen, of om het samen te zingen. De tekst is gelijk gebleven, zodat een nieuwe generatie kennis kan maken met deze tijdloze klassieker, terwijl het voor de voorlezer een feest van herkenning blijft.

De illustraties van Noëlle Smit zijn vooral in haar beginjaren veel vergeleken met die van Fiep Westendorp, de vaste illustrator van Annie M.G. Schmidt. Haar werk heeft diezelfde vaart, speelsheid en vrolijkheid, het contrast tussen het wit en de warme, verzadigde kleuren. Toch zijn er duidelijke verschillen te vinden en is de illustrator door de jaren heen naar haar eigen stijl toegegroeid. De tekeningen blijven echter wonderwel passen bij de woorden van Annie M.G. Schmidt en steken de hele beleving in een fris, nieuw jasje. Dat maakt het aantrekkelijk om door dit prentenboek heen te bladeren als voorlezer. Je gaat als vanzelf mee neuriën. Hoewel Dikkertje Dap voor de volwassenen waarschijnlijk zo bekend is dat ze het prentenboek niet eens nodig hebben om zich de tekst te herinneren, voegen de illustraties echt iets toe aan het verhaal. Ze blazen de capriolen van het jongetje en de giraf nieuw leven in. Je zou bijna vergeten dat het iconische duo al vierenzeventig jaar oud is.

Omdat het verhaal nu een eigen prentenboek heeft en daardoor alle ruimte krijgt, kun je er veel beter bij stilstaan. Het gedicht is opgedeeld in korte stukjes van enkele regels, met elk een eigen paginagrote illustratie. Zo kunnen jullie goed de rode regenlaarsjes van Dikkertje Dap bewonderen, hem volgen terwijl hij met zijn ladder door de dierentuin loopt en meeroetsjen van de nek van de giraf. Op de prenten zie je niet alleen wat er gebeurt in de uitgelichte versregels, er is nog veel meer. Noëlle Smit stopt humor en verwijzingen in haar illustraties, waarmee ze een onmisbare extra laag aan het verhaal toevoegt. Tot slot kun je niet om de tekst heen en toont Annie M.G. Schmidt zich werkelijk tijdloos. Het laten zien van je nieuwe aanwinst aan je beste vriend, opscheppen over alles wat je kunt en iets doen wat eigenlijk niet mag, maar wel heel spannend is – welk kind herkent zich niet in alles wat Dikkertje Dap met de giraf deelt? Dankzij het rijm leest het prettig voor en zal je (voorlees)kind er geen genoeg van krijgen.

Thema's

Dierentuin, vriendschap, kinderpoëzie, klassieker.

Leeftijd

Je kunt Dikkertje Dap al vanaf heel jong voorlezen, vanaf twee jaar of zelfs jonger. In dat laatste geval is het vooral de cadans van je stem die hen zal betoveren, terwijl vanaf een jaar of twee je (voorlees)kind echt al even stil kan zitten om de plaatjes te bekijken en mee te lezen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze zullen interacteren met het verhaal.

Hoe lees je dit voor?

Het prentenboek kun je voorlezen, maar je kunt het ook (samen) zingen. In beide gevallen kun je even stoppen om stil te staan bij de illustraties en je (voorlees)kind te laten vertellen wat ze zien, of wat ze denken dat er zal gebeuren. Je pakt de cadans of het ritme zó weer op en op die manier dringt de betekenis van de tekst beter tot hen door. Wil je het een keertje niet zelf voorlezen, maar ze hun eigen gang laten gaan? Het op muziek gezette Dikkertje Dap is dankzij het internet in een handomdraai beschikbaar. Blijf het wel zo veel mogelijk zelf doen, want dankzij herhaling en interactie leren kinderen het meest. Het risico is natuurlijk wel dat je de melodie nooit meer uit je hoofd krijgt.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen



Bron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2582 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: als vanouds van de giraf roetsjen

Gerelateerd

Over

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....

Noëlle Smit

Noëlle Smit

Noëlle Smit (1972) studeerde illustratieve vormgeving aan de Hogeschoo...