Voorleestip: van donderkopje tot kikker
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Thuis
Auteur en illustrator: Benji Davies
Vertaler: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Donderkopje is een kikker. Nou ja, bíjna dan. Ze is nog klein. Veel kleiner dan haar broertjes en zusjes. Ze is zo klein dat ze twee keer zo snel moet zwemmen om de anderen bij te houden. En ook om uit de buurt van Dikke Blub te blijven. Als haar broertjes en zusjes één voor één verdwijnen, vraagt Donderkopje zich af wat er met hen gebeurd is en waarom zij als enige is achtergebleven…
#woensdagvoorleesdag
Donderkopje van prentenboekenauteur en illustrator Benji Davies werd bij verschijnen in 2019 al direct vertaald naar het Nederlands, maar is nu opnieuw uitgebracht. Dit keer verschijnt het kleurrijke prentenboek in een kartoneditie, zodat ook de allerkleinsten ervan kunnen genieten zonder kans op gescheurde pagina's door te enthousiaste vingertjes. Het is een prentenboek vol thema's, waar je als voorlezer geweldig mee aan de slag kunt. Familie is het eerste, want Donderkopje is slechts een van de vele donderkopbroertjes en donkerkopzusjes in de vijver. Ze is de kleinste en kan dan ook niet zo goed meekomen met de rest – een mooie manier om met kleintjes het gesprek aan te gaan over broers en zussen en soms nog even moeten wachten tot je groot genoeg bent. Het slot laat zien dat ook Donderkopje vanzelf de eindstreep haalt en een echte kikker wordt, met nieuwe vaardigheden en een gelijkwaardig bestaan met haar familie.
Daarnaast zorgt de verdwijning van steeds meer donderkopbroertjes en -zusjes, terwijl ook Dikke Blub rondzwemt, ervoor dat kinderen op een veilige manier in aanraking komen met angst. Een beetje bang is immers heerlijk, een ervaring die veel kinderen opzoeken om er in alle veiligheid naast de voorlezer aan te kunnen proeven. Zo leren ze omgaan met de verwerking van angstgevoelens. Donderkopje is ook zeker niet te eng, want Dikke Blub is wel groot, maar niet erg gevaarlijk getekend. De pagina's met de vis zijn van een moddergroene kleur, net zoals de vis zelf, maar de bladzijden worden snel afgewisseld met veel licht en kleur. De 'verdwijning' van alle broertjes en zusjes – later blijken ze kikkers geworden te zijn die boven het water leven –kun je heel goed brengen als een mysterie en een zoekopdracht, waarbij je focust op het zoeken naar het antwoord. Ze moeten toch érgens gebleven zijn? Zo impliceer je meteen dat dat donderkopjes weer teruggevonden gaan worden.
Davies staat inmiddels wel bekend om zijn liefde voor de natuur, en voor water. Veel van zijn prentenboeken spelen zich op, rond of in het water af en daarop is Donderkopje geen uitzondering. Davies laat het water in de vijver in al haar facetten zien: het diepe groenblauw tussen de planten, het moddergroen in de donkere hoek van Dikke Blub, het lichte blauw dicht bij de oppervlakte waar de broertjes en zusjes spelen, het donkerblauw van de nacht en het witblauw van de hemel, waar allerlei kleurrijke planten en bloemen te vinden zijn. Het is voor kinderen een hele belevenis onder water, waarmee ze kennis maken met de pracht van de natuur. Daarnaast leren ze meteen iets over de ontwikkeling van donderkopje tot kikker, want Donderkopje raakt een staartje kwijt en krijgt pootjes voor terug, waarmee ze hoog kan springen en er letterlijk een nieuwe wereld voor haar opengaat boven de vijver.
Thema's
Opgroeien, familie, natuur, angst.
Leeftijd
Voor Donderkopje staat een leeftijd vanaf drie jaar, maar dankzij de nieuwe uitgave als kartonversie kun je het prentenboek ook al eerder aanbieden, vanaf 1 à 2 jaar. Donderkopje is een schattig diertje dat een heel avontuur beleeft en ook kleine kinderen kijken hun ogen uit van alle mooie kleuren en illustraties.
Hoe lees je dit voor?
Hierboven geven we al een aantal tips om met het prentenboek aan de slag te kunnen. Bespreek thema's als familie, groter worden, angst en meer aan de hand van Donderkopje. Laat je (voorlees)kind voorzichtig in aanraking komen met het fenomeen griezelen en hou je toon opgewekt en vragend. Waar zijn alle broertjes en zusjes toch? Sla telkens weer een bladzijde om om ze te kunnen vinden. Vindt je (voorlees)kind het toch echt wat eng? Sta dan extra lang stil bij alle lichte, kleurrijke pagina's en praat over spelen, samen zijn en de liefde voor je broertjes en zusjes.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen