Woensdagvoorleestip: een grappig avontuur verpakt in een kleurexplosie
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Hebban en De Nationale Voorleesdagen tippen elke woensdag een prentenboek – inclusief thema's, aanbevolen leeftijd en handige voorleessuggesties.
Een avontuur voor Lia en Leeuw
Auteur en illustrator: Al Rodin
Vertaler: Nicolette Hoekmeijer
Uitgeverij: Boycott
Lia gaat op avontuur en wil niets liever dan een huisdier meenemen. In een andere hoek van de weide bevindt zich Leeuw, die ook op zoek is naar een avontuur en naar een huisdier voor zichzelf... Wat zal er gebeuren als ze elkaar ontmoeten?
Woensdagvoorleestip
Een avontuur voor Lia en Leeuw is het tweede boek van auteur en illustrator Al Rodin, maar het eerste dat naar het Nederlands is vertaald. De kennismaking begint direct goed, want zo kleurrijk, explosief, beweeglijk en vloeiend als de cover is, zo is ook de inhoud. Daar komt bij dat Al Rodin een komische inslag heeft, waardoor het zowel in beeld als in tekst een grappig verhaal is zonder dat daar de nadruk op ligt. Die nadruk ligt op het beleven van avontuur, het samenwerken en het sluiten van compromissen in vriendschap, op de levendige natuur overal om ons heen en de verrassingen die we er vinden als we onze ogen ervoor openen. Hoewel Lia en Leeuw de hoofdrollen hebben, is er ruimte voor andere dieren die ze onderweg tegenkomen. Die zijn niet altijd opvallend in het geweld van kleur en beweging, waardoor je er een echt zoekplaatje van kunt maken.
Opvallend is het gebruik van pentekeningen her en der te midden van alle verf op de achtergrond. Die worden gebruikt om accenten aan te brengen. Zoals wanneer Leeuw op Lia afsluipt en zijn contouren ineens scherp zijn, of op een volledig witte pagina waarin Leeuws snoet niet is ingekleurd en delen van zijn lichaam hier en daar een pennenstreek krijgen, en Lia op haar hoedje na zelfs geheel in pen is getekend. Het zorgt voor afwisseling en dwingt je er bijna toe om met je neus naar de pagina's te gaan om alles maar zo goed mogelijk te ontwaren. Wanneer het onweert zitten de pennenstreken zelfs in de donkere lucht die de achtergrond vult. Juist de speelsheid waarmee het is gedaan laat Lia en Leeuw steeds van een andere kant zien en je krijgt het gevoel dat ze driedimensionaal worden. Je ziet hun gezichtsuitdrukkingen en houdingen daardoor goed.
Dat Al Rodin plezier heeft gehad in het creëren van dit prentenboek spat van de pagina's af. Het schetst het beeld van een blije kunstenaar die helemaal los gaat met verf, kleur en beweging en daarna terugkeert om het verhaal erin te tekenen, zodat er alle aandacht is om de tekst en afbeeldingen op elkaar te laten aansluiten. Na een koppige ontmoeting waarin Lia en Leeuw elkaar als huisdier claimen, maar helemaal geen zin hebben om te doen wat de ander wil, gaan ze samen op pad. Beiden zijn ze een beetje bang voor het onweer en vooral Leeuw die bij het eerste teken van regen strak omhoog kijkt, heb je dat al direct door. Het opent de deur voor gesprekken met je (voorlees)kind over wat er op de volgende pagina's zal gebeuren, zodat het ook voor lezers een avontuur wordt dit prentenboek samen te lezen. Iedereen wil Lia en Leeuw wel als huisdier!
Thema's
Vriendschap, conflict, samenwerken, avontuur.
Leeftijd
Er zit aardig wat tekst in Een avontuur voor Lia en Leeuw, al zijn de zinnen kort. Het prentenboek is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier, wanneer ze op een leeftijd zijn dat ze zich sociaal beginnen te ontwikkelen, naar school of de opvang gaan en zelf hun vriendjes kiezen.
Hoe lees je dit voor?
Dit prentenboek leent zich uitstekend voor langzaam lezen. Je bent op avontuur met je (voorlees)kind, net zoals Lia en Leeuw dat zijn. Wat zie je allemaal op de pagina's, wat gebeurt er en wat denk je dat de twee hierna tegen zullen komen? Is je (voorlees)kind zelf misschien bang voor onweer en wat doe je dan? Daarnaast kun je gesprekken aangaan over vriendschap en wat het betekent om niet altijd alleen maar te doen wat je zelf wilt. Daarnaast zijn de illustraties van Al Rodin heerlijke zoekplaatjes. Vind de dieren, tel de paddenstoelen, sluip door het hoge gras en lach om alles wat grappig is.
Start je eigen voorleeschallenge
Met de woensdagvoorleestips proberen we je een handje te helpen bij het creëren van een vast voorleesritueel. Wil jij ook meer voorlezen? Ontdek via deze pagina hoe jij je eigen familiechallenge kunt starten én kans maakt op een prentenboekenpakket.