Woensdagvoorleestip: ook ongewilde avonturen kunnen leuk zijn
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Hebban en De Nationale Voorleesdagen tippen elke woensdag een prentenboek – inclusief thema's, aanbevolen leeftijd en handige voorleessuggesties.
Een ijsbeer in de tropen
Auteur en illustrator: Hans de Beer
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Een kleine ijsbeer drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld. Hij komt in een land waar alles groen is. Hij ziet er planten en bloemen en ontmoet vreemde dieren. Wat een avontuur! Toch wil hij graag weer terug naar huis. Zijn nieuwe vriend Hippo het nijlpaard weet daar wel iets op ...
Woensdagvoorleestip
Een ijsbeer in de tropen heeft een bijzondere omweg gemaakt voor het de klassieker werd die we nu kennen. Nadat prentenboekmaker Hans de Beer het verhaal niet uitgegeven kreeg bij een Nederlandse uitgeverij, stuurde hij het werk in voor een tentoonstelling op de internationale kinderboekenbeurs in Bologna. Een Zwitserse uitgeverij pikte het op en dat zorgde voor een internationale doorbraak. Inmiddels zijn de verhalen over Lars de kleine ijsbeer al bijna veertig jaar niet meer weg te denken. Vooral dit eerste boek is onverminderd populair bij jonge kinderen. Het is dan ook een verhaal dat tot de verbeelding spreekt: als de ijsschots waarop Lars ligt te slapen 's nachts loskomt, reist hij ongewild af naar een warm, groen land dat heel anders is dan de witte, koude wereld die hij kent.
Het avontuur overkomt Lars, en dat is iets waar jonge kinderen zich in kunnen herkennen. Voor hen is de buitenwereld groot en onbekend, vol nieuwe ervaringen, situaties en onbekenden. Dat kan overweldigend zijn. Door via verhalen te laten zien dat ook een ongewild avontuur leuk kan zijn, iets waar je geweldige verhalen aan overhoudt, kun je je (voorlees)kind geruststellen en zelfs enthousiast maken. Het is voor de voorlezer eveneens goed om weer eens te beseffen dat wat wij kennen en vanzelfsprekend vinden, voor jonge kinderen nog onontdekt gebied is. Een ijsbeer in de tropen volgt alle stappen van Lars' reis. Van de langzaam smeltende ijsschots in het warme water en zijn verbrande voetzolen op het strand, tot zijn vriendschap met Hippo en de reis terug op de rug van Orka de walvis.
De zachte illustraties van Hans de Beer maken het prentenboek sfeervol. De witte poolwereld van Lars en zijn vader wordt geschetst in koele tinten en er is veel aandacht voor de onbekende, kleurrijke omgeving van het groene land waar Lars terechtkomt. De manier waarop Lars beweegt is vaak vertederend of juist grappig, waardoor de emoties van de kleine ijsbeer goed overkomen. Er zit nog een extra laag in het prentenboek verstopt, die je ontdekt wanneer Hippo weemoedig toekijkt hoe Lars langzaam uit het zicht verdwijnt. Ook het nijlpaard is een aantal ervaringen rijker, leren klimmen en vriendschap. Als Lars eenmaal veilig thuis is, schetst Hans de Beer in de lucht de beelden die horen bij zijn verhalen en dat laat zien: nieuwe ervaringen worden onderdeel van wie je bent.
Thema's
Noordpool, tropen, vriendschap, avontuur.
Leeftijd
Het prentenboek is het meest geschikt om voor te lezen vanaf een jaar of vier. Er is behoorlijk wat tekst, die eventueel in te korten is voor kinderen die wat meer moeite hebben om zich te concentreren. Maar vooral is dit de leeftijd waarop kinderen de buitenwereld daadwerkelijk gaan ontdekken. Ze komen op nieuwe plaatsen, krijgen meer zelfstandigheid en leren omgaan met onbekende mensen en andere kinderen in sociale situaties. Voor hen is dit prentenboek een feest van herkenning.
Hoe lees je dit voor?
Je kunt Een ijsbeer in de tropen goed gebruiken om het gesprek aan te gaan met je (voorlees)kind. Lees het een paar keer voor zodat ze het verhaal goed kennen voor je de tijd neemt om hier en daar wat punten aan te kaarten. Hoe zouden zij zich voelen als ze Lars waren? Wat is een plek die zij spannend vinden en kunnen jullie er iets leuks aan ontdekken? Begrijpen ze waarom Lars heimwee heeft naar huis? Door complexe emoties door te spreken en zichtbaar te maken, leren kinderen begrijpen wat er binnenin henzelf gebeurt wanneer ze zich net als Lars ineens midden in een avontuur bevinden.
Start je eigen voorleeschallenge
Met de woensdagvoorleestips proberen we je een handje te helpen bij het creëren van een vast voorleesritueel. Wil jij ook meer voorlezen? Ontdek via deze pagina hoe jij je eigen familiechallenge kunt starten én kans maakt op een prentenboekenpakket.