Voorleestip: perfect samenspel tussen illustratie en tekst
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Een toren van tijgers
Auteur: Lizette de Koning
Illustrator: Gareth Lucas
Uitgeverij: Ploegsma
De bekende illustrator Gareth Lucas selecteerde zijn mooiste dierentekeningen voor dit innemende versjesboek. Als geen ander slaagt hij erin om dieren met gevoel én humor te tekenen. Neem bijvoorbeeld de groep beren die je aankijkt alsof er net een onverwachte foto wordt genomen ...
Voeg daarbij de rijmende, lieve en grappige versjes van Lizette de Koning en je hebt iets geweldigs in handen. Zij is een meester in het schrijven van lichte en geestige teksten die heerlijk zijn om voor te lezen. Een boek dat gekoesterd gaat worden in vele kinderkamers!
#woensdagvoorleesdag
Dit poëzieprentenboek is samengesteld uit de prenten van de Britse illustrator Gareth Lucas, een groot natuur- en dierenliefhebber. De prenten voor Een toren van tijgers vormen samen een prachtig samenhangend geheel, waarbij hij met simpele lijnen – de ene keer scherp en hoekig, de andere keer juist rond en zacht – de dieren schetst. Elke pagina heeft een eigen kleurstelling, waarbij ook de pagina waarop het gedicht staat is meegenomen. Zo ervaar je bij elk bladermoment een compleet nieuwe wereld en ben je klaar voor het volgende gedicht. De afbeeldingen bestaan uit meerdere lagen over elkaar, waardoor lijnen, cirkels, hoeken en vegen op elke vierkante millimeter te zien zijn, bijna alsof je naar een mozaïek kijkt. Dat klinkt druk, maar is dankzij een duidelijk gekozen hoofdkleur juist perfect in balans. Er valt continu iets te zien en ook als voorlezer blijf je ademloos kijken en met je vingers over de details strijken.
De dieren zijn zo geïllustreerd dat het lijkt alsof Gareth Lucas ze daadwerkelijk geportretteerd heeft: ze kijken de camera in en poseren zelfs. Dat neemt tekstschrijver Lizette de Koning van hem over in haar gedichten, want ze laat de dieren rechtstreeks tegen de lezer praten. Dat geeft de belevenis van een echt onderonsje met een diersoort en daar zullen kinderen van smullen. De versjes van de Nederlandse kinderboekenauteur zijn speels, grappig, informatief, ritmisch en op elke pagina een volstrekt unieke beleving. Vaak haakt ze in op een bekend aspect van een dier, zoals de winterslaap van de beren, de drukte van meeuwen en de grote slagtanden van walrussen. Andere keren pakt ze een gekke invalshoek, zoals hoe de neus van een koala op een dropje lijkt, de stippen van de hond die niet tot zijn kop reiken en hoe de theekopjes lijken op tijgers, waarvan je een toren kunt bouwen.
Lizette de Koning is het gewend te schrijven voor heel jonge kinderen, wat duidelijk op te maken is uit haar versjes. De variërende rijm heeft overal een prettig voorleesritme, de woorden zijn niet te moeilijk en de grapjes zijn voor alle leeftijden te begrijpen. Tegelijkertijd zijn ze ook voor de voorlezer een echte traktatie, en dat is een knappe balans. De illustraties van Gareth Lucas zijn mooie, duidelijke portretten, maar dat betekent ook dat de dieren vooral poseren en daarbij geen specifieke capriolen uithalen. Dat doen ze wel in de versjes, waardoor de creativiteit van de tekst nog meer opvalt. Het is duidelijk dat ook Lizette de koning een liefhebber is van dieren en de natuur. Ze speelt met taal en schetst levendige beelden van alle capriolen die de dieren uithalen, maar ook van hun overpeinzingen. Dankzij dit duo komt de dierenwereld in geuren en kleuren tot leven, met het perfecte samenspel tussen illustratie en tekst.
Thema's
Kinderpoëzie, dieren en natuur, taal, emoties
Leeftijd
Een toren van tijgers lees je voor vanaf vier jaar, wanneer ze oud genoeg zijn om de versjes goed te begrijpen. Voorlezen aan jongere kinderen kan uiteraard ook, want de illustraties zijn mooi en kinderen kunnen aan de hand hiervan de dieren leren herkennen. De versjes hebben een prettige voorleesrijm, waardoor het lekker luisteren is, ook al begrijpt je (voorlees)kind nog niet alles. Vanaf vier jaar kun je echt goed met ze gesprek over wat je voorleest.
Hoe lees je dit voor?
Je kunt dit poëzieprentenboek in één ruk doorlezen en dat zou je als voorlezer ook maar wat graag doen, maar voor de beleving van kinderen is het waarschijnlijk beter om telkens een pagina te kiezen en een van de versjes voor te lezen terwijl je ook naar de illustratie kijkt en over de dieren napraat. Heb je een echte natuurliefhebber naast je zitten? Dan is het maar wat leuk om alvast wat feitjes en weetjes achter de hand te hebben van alle dieren die in Een toren van tijgers voorkomen, zodat je er als voorlezer nog meer over kunt vertellen. Daarnaast bieden de versjes op zich ook al genoeg gespreksstof. Het is echt een boek om steeds weer opnieuw op te pakken. Sla het willekeurig open en laat je samen verrassen.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen