Woensdagvoorleestip: de mooiste verhalen verzin je zelf
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Hebban en De Nationale Voorleesdagen tippen elke woensdag een prentenboek – inclusief thema's, aanbevolen leeftijd en handige voorleessuggesties.
Fantastische verhalen ... verzin je zelf
Auteur en illustrator: Peggy Nille
Vertaler: Marion Everink
Uitgeverij: Parade
Zou je weleens een boek willen lezen vol verhalen die je zelf bedacht hebt? Dan is Fantastische verhalen … verzin je zelf iets voor jou. Dit boek is anders dan je gewend bent, want je kunt zelf de avonturen bedenken die erin staan. Zoveel je maar wilt!
Elk verhaal heeft twee afbeeldingen. Wat zie je op het beginplaatje? Wie is de hoofdpersoon? Waar speelt het avontuur zich af? Hoe gaat het verder? Laat je fantasie de vrije loop. Vouw de bladzijde open en bekijk de grote afbeelding. Wat is er gebeurd? Was het wat je dacht? Wil je nog een verhaal verzinnen? Je mag het helemaal zelf beslissen, jij bent de verteller!
Woensdagvoorleestip
Soms kom je een boek tegen dat heel bijzonder is. Je weet niet precies wat je ermee moet doen, bent misschien zelfs een beetje bang voor de manier waarop het gebruikt moet worden, maar je blijft het maar oppakken en doorbladeren. Het is alsof je het niet kunt laten liggen en erin zou willen kruipen. Zo'n boek is Fantastische verhalen ... verzin je zelf. Het is geen traditioneel voorleesboek, en toch tippen we het hier wel als zodanig. Voorlezen is namelijk meer dan alleen tekst lezen. Het is samen op reis gaan, een verhaal zo levendig schilderen dat het voor kind en voorlezer gaat leven. Het is praten over het verhaal, zelf bedenken, diepere lagen ontdekken, herinneringen maken. Niets laat dat zo goed zien als dit prentenboek van grafisch ontwerper en illustrator Peggy Nille.
Samen met je (voorlees)kind doe je precies wat de titel zegt: zelf fantastische verhalen verzinnen. Je krijgt een kleine instructie vooraf zodat je er niet helemaal blind in stapt. Vind je die open creativiteit nog wat onwennig, dan vind je hier een fijn houvast. Je zult al snel merken dat je (voorlees)kind hier veel minder moeite mee heeft. Soms kan het even porren zijn, door vragen te stellen – die je handig genoeg ook door de auteur aangereikt krijgt – maar al snel verzinnen ze hele verhalen. Op elke afbeelding is heel veel te zien. Nille illustreert betoverend, met verzadigde kleuren en rijk aan detail. Elk landschap is een andere wereld, een ander verhaal, om maximale fantasie te stimuleren. De allereerste zin van het verhaal staat al voor je klaar.
Eerst krijg je een pagina te zien waarover al een verhaal bedacht kan worden. Vervolgens klap je deze pagina uit voor een twist, een verdieping of een ander perspectief en gaat het verhaal verder met nieuwe informatie. Voor kinderen die liever kijken dan praten, zijn de illustraties uitdagende zoekplaatjes. Uit elke vierkante centimeter kan een nieuw verhaal ontstaan en dat is bijzonder knap gedaan. Als je dit prentenboek niet keer op keer zou willen doorbladeren, zou je het uit elkaar halen om de afbeeldingen in te lijsten. Als voorlezer is het vooral je taak om te zorgen dat de creativiteit eruit komt bij je (voorlees)kind, door voorzetten te geven, vragen te stellen en met het verhaal mee te gaan dat zij vertellen. Dat kan elke keer weer anders zijn, dus hou je ogen en oren open!
Thema's
Fantasie, verhalen, taal, natuur.
Leeftijd
Dit prentenboek kun je al vrij vroeg introduceren, want fantasie ontwikkelt zich al vanaf het eerste levensjaar. Het is echter het fijnst vanaf een jaar of vier, wanneer je (voorlees)kind een wat betere grip op taal heeft. Zo kunnen ze hun fantasie en spel in woorden uitdrukken en ligt de focus op versterking en groei.
Hoe lees je dit voor?
Als voorlezer kan dit een wat onwennig prentenboek zijn, omdat je vooral een (bij)sturende rol hebt en daarnaast meer luisteraar dan lezer bent. Het is echter niet alleen voor kinderen die al veel fantasie hebben en wel weten wat ze moeten doen. Het kan kinderen uit hun schulp laten kruipen en hen helpen emoties te verwerken. Daarnaast werkt het heel goed bij drukke doeners die snel afgeleid zijn als ze moeten luisteren. Nu kunnen ze zelf vertellen en zijn ze direct meer betrokken.
Start je eigen voorleeschallenge
Met de woensdagvoorleestips proberen we je een handje te helpen bij het creëren van een vast voorleesritueel. Wil jij ook meer voorlezen? Ontdek via deze pagina hoe jij je eigen familiechallenge kunt starten.
De VoorleesExpress zoekt nieuwe voorlezers! Met een uur per week maak jij het verschil voor een gezin bij jou in de buurt. Kijk hier voor meer informatie.