Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

23
oktober 2024
om 07:00

Voorleestip: een pretvlek van hoog niveau

1 reactie

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Foutje? Echt niet!

Auteur: Pieter Koolwijk
Illustrator: Linde Faas
Uitgeverij: Lemniscaat

Je zult maar een foutje zijn. Een inktvlek van een illustrator … Dan heb je toevallig wel pure mazzel, want dan kun je alles worden wat je maar wilt: iets met vleugels, een vis in het water, een stuiterdier, een pretvlek, een banjerbeest …

#woensdagvoorleesdag

Auteur Pieter Koolwijk en illustrator Linde Faas maken samen al jaren de mooiste kinderboeken, maar Foutje? Echt niet! is toch echt pas het eerste prentenboek van het duo. Het verhaal over een inktvlek die zichzelf geen foutje noemt, maar juist een alleskunnende pretvlek is heerlijk eigenwijs en heeft alle kenmerken van een Koolwijk-Faas samenwerking. Een explosie van kleur, boordevol creativiteit, springerige taal en tomeloze energie. Hun vaste boodschap is onverminderd sterk, nu voor een jongere leeftijdsgroep: omarm wie je bent en maak de wereld daardoor een stukje mooier. In Foutje? Echt niet! is het hoofdpersonage geen kind, maar een inktvlek die weigert zich neer te leggen bij het idee dat hij er niet had horen zijn. Hij kan juist alles zijn en toont zijn levenslust door het dan maar even te laten zien.

Pieter Koolwijk verrast in dit prentenboek met zijn taal. Hij is het gewend te schrijven voor oudere kinderen en toch past hij zich moeiteloos aan de voorleesleeftijd aan. Hij gebruikt weinig woorden, is associatief zonder daarbij het kunnen van zijn doelgroep uit het oog te verliezen (of te onderschatten) en weet rake taal neer te pennen op elke pagina. Foutje? Echt niet! roept creativiteit op, niet alleen in beeld en verhaal, maar ook in tekst. In Pieter Koolwijk schuilt stiekem een dichter. Toch spreekt uit elk stukje tekst ook zijn energie en enthousiasme, hopt hij door het boek heen en is het onmiddellijk herkenbaar als zijn taal, al doet hij er wat anders mee. Moeiteloos vloeien tekst en beeld in elkaar over, alsof Pieter Koolwijk en Linde Faas samen aan de tekentafel hebben gezeten om tegelijkertijd te werken.

Want ook illustrator Linde Faas toont zich in dit prentenboek opperbest. Het is verrassend dat haar nog geen Gouden Penseel ten deel is gevallen. Het plezier spat van de pagina's af in echte kleurexplosies. Overal is zelfs nóg meer kleur te zien dan de al bestaande kleur, die op elke pagina anders is. Een paarse veeg in de wind, een rode schittering van de zon, een blauwe sliert, een roze streep – overal eigenwijze pennenstreken die het leven lijkt te vieren. Moeiteloos laat ze de inktvlek transformeren in alles dat hij wil zijn en tekent ze prachtige natuurbeelden die zo ingelijst aan de muur kunnen. Daarnaast nodigen alle vlekjes en stipjes uit om misschien zelf wel een potlood ter hand te nemen en verder te tekenen waar zij de voorzetjes geeft. Heiligschennis? Waarschijnlijk niet voor Pieter Koolwijk en Linde Faas. Niet in Foutje? Echt niet!

Thema's

Fantasie, dromen, creativiteit, zijn wie je bent.

Leeftijd

Hoewel je dit prentenboek al vanaf veel jongere leeftijd voor kunt lezen dankzij de korte teksten en mooie bestudeerplaten, haal je er voor kinderen vanaf een jaar of vier het meest uit. Ze kunnen wat abstracter denken en beter meegaan in het idee van een inktvlek die alles kan worden.

Hoe lees je dit voor?

Je leest Foutje? Echt niet! voor om de creativiteit van kinderen te stimuleren. De woorden: 'Een foutje? Echt niet!' kan een gezamenlijk geroepen uitspraak worden die je ook kunt overhevelen naar momenten in het leven van je (voorlees)kind. Geef het voorzetje en laat 'Echt niet!' het antwoord worden dat hen veerkrachtig leert zijn. Bekijk de illustraties, telkens een volledige bladspiegel groot, en laat je vingers bewegen over alles dat golft, zet de topjes op elk stipje en wijs alles aan. Zo wordt het prentenboek een interactieve belevenis. Bedenk voor de woorden nog andere synoniemen. 'Broemen en brommen', wat kun je nog meer bedenken? En wat zou jij de inktvlek laten worden? Pak er een vel papier bij, teken inktvlekken en laat je (voorlees)kind met hun eigen fantasie aan de slag gaan.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips.

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen



Bron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2582 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: een pretvlek van hoog niveau

Gerelateerd

Over

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn verhalen vallen o...

Linde Faas

Linde Faas

Linde Faas (1985) studeerde Animatie aan de kunstacademie van Breda. Met haar af...