Voorleestip: daar heb je vrienden voor
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Frank en Bert en de verdwenen koekjes
Auteur en illustrator: Chris Naylor-Ballesteros
Vertaler: J.H. Gever
Uitgeverij: Gottmer
Iedereen weet dat Frank en Bert onafscheidelijk zijn. De beste vrienden steunen elkaar door dik en dun, al voelt Frank zich met zijn slimme plannetjes altijd net ietsje beter dan Bert. Ze gaan samen picknicken in het park en Bert heeft een verrassing meegenomen. Frank kan zich niet inhouden en eet tijdens het dutje van Bert de lekkernij op. Frank probeert handig de schuld af te schuiven op tien onschuldige eekhoorns, maar de goedhartige Bert lijkt Frank toch weer een stap voor te zijn.
#woensdagvoorleesdag
Ben je al bekend met vrienden Frank en Bert? De slimme vos Frank en de suffige beer Bert vullen elkaar goed aan en leren kinderen zo spelenderwijs heel wat belangrijke lessen over met elkaar omgaan. Want Frank is wel slim, maar hij kijkt soms een beetje neer op Bert en heeft weinig vertrouwen in zijn kunnen. En Bert is dan wel wat dommig, maar hij heeft ook een hart van goud en zou alles doen om Frank te helpen. Het verhaal wordt vanuit Frank verteld, die zich rechtstreeks tot de lezer richt. Zo betrekt auteur en illustrator Chris Naylor-Ballesteros je (voorlees)kind bij de vriendschap en voelen ze direct verbinding met het verhaal. Het prentenboek heeft de herhaling die jonge kinderen prettig vinden – hier is dat het terugkerende motief van eekhoorns die het eten stelen – maar het is op zo'n manier in het verhaal verwerkt dat het voor de voorlezer niet repetitief aanvoelt. Dat houdt het verhaal voor iedereen heel lang leuk. Als je toch iets meer variatie wilt, zijn er nog twee prentenboeken over dit lieve duo gemaakt.
Frank en Bert houden heel erg van picknicken, maar er gaat eigenlijk altijd wel iets mis. De twee pechvogels zijn vastbesloten het dit keer perfect te laten zijn en Bert heeft zelfs een doos meegenomen met daarin een verrassing. De voorlezer voelt al aan dat deze verrassing het focuspunt van het verhaal zal zijn. Als Bert de onthulling steeds maar weer uitstelt, kan Frank zich uiteindelijk niet meer bedwingen. Voor jonge kinderen, die nog bezig zijn hun impulscontrole te ontwikkelen, is dat een heel herkenbaar thema. In de doos zitten de lievelingskoekjes van Frank en voor hij het weet, heeft hij alles opgegeten. Maar wat moet hij Bert nu vertellen? Hij bedenkt een smoes en de eerlijke, goedgelovige Bert neemt het direct voor waar aan. Frank voelt zich meteen schuldig, want Bert is zo bezorgd om hem. Natuurlijk kan Frank niet anders dan alles opbiechten. Natuurlijk wil Bert het hem meteen vergeven, want zo is de beer.
Kinderen worden zo op een fijne manier door het proces heen geleid dat zich in hun brein afspeelt. Ze verliezen het van hun impulscontrole en doen iets dat niet mag, of dat niet aardig is. Dát het gebeurt, is een gegeven. Ook Bert wil het doen op het einde. Chris Naylor-Ballesteros maakt duidelijk wat de beste manier is om ermee om te gaan. Frank laat zien hoeveel hij om Bert geeft door de volgende keer een verrassing voor hem te hebben. Maar dan, net als Bert wil spieken ... die eekhoorns! Het einde laat je (voorlees)kind al net zo lachen als de capriolen van het duo aan het begin. Zo wordt de les omgeven met een goed gevoel. Door op een fijne, lichte manier om te gaan met iets doodnormaals als worstelen met sociale omgangsvormen wordt duidelijk gemaakt dat fouten maken is toegestaan. Frank en Bert en de verdwenen koekjes lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig prentenboek, maar is in werkelijkheid een gelaagd verhaal.
Thema's
Vriendschap, verrassing, wachten, liegen.
Leeftijd
Vanaf een jaar of drie kun je dit prentenboek al voorlezen. Ze gaan vaak op die leeftijd al naar de opvang en krijgen vriendjes en vriendinnetjes. Ze leren sociale omgangsvormen en de ontwikkeling van hun geweten komt op gang, inclusief gevoelens als schuld en schaamte.
Hoe lees je dit voor?
Frank en Bert zijn lieve vriendjes die je (voorlees)kind leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Door hen een verschil in intelligentie te geven – zowel emotioneel als mentaal – ontstaan er sociale situaties waarin een les te leren valt. Frank en Bert en de verdwenen koekjes bespreekt het leren van impulscontrole, gevoelens van schuld en schaamte, de 'leugen om bestwil', opbiechten, vergeving en goedmaken. Op al deze momenten kun je als voorlezer stilstaan bij wat er gebeurt, hoe het kind denkt dat Frank en Bert zich voelen en wat de beste oplossing is. Zo verdiep je de voorzet die het prentenboek geeft en kun je gericht focussen op wat momenteel voor jouw (voorlees)kind het belangrijkste is.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen