Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

06
november 2024
om 07:00

Voorleestip: als je buitenkant bij je past

4 reacties

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Het lammetje dat een varken is

Auteur: Pim Lammers
Illustrator: Milja Praagman
Uitgeverij: De Eenhoorn

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. 'Ik ben een varkentje,' zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?

#woensdagvoorleesdag

Het lammetje dat een varken is verscheen zeven jaar geleden voor het eerst en werd direct omarmd als een moderne klassieker die op geen enkele kinderboekenplank mag ontbreken. Deels vanwege het belangrijke thema, maar ook vanwege de expressieve illustraties, de subtiele humor in de tekst, de vanzelfsprekendheid waarmee het verhaal verteld wordt en de manier waarop de vormgeving van de tekst je helpt dit verhaal zo interactief mogelijk voor te lezen aan je (voorlees)kind. In Het lammetje dat een varken is is goed te zien hoe belangrijk het is wanneer tekst, illustratie en boodschap zo op elkaar aansluiten dat geen ervan ondergeschikt is aan een ander, maar juist een krachtig samenspel vormen.

Het belangrijkste aan het thema van dit prentenboek is de vanzelfsprekendheid waarmee het gebracht wordt. Dat begint al in de titel: het lammetje vóelt zich geen varkentje, dénkt niet dat hij een varkentje is, nee, hij is een varkentje. Ook al is hij een lammetje. 'Alleen van buiten,' zegt de dierenarts. 'Niet aan de binnenkant.' De tekeningen van illustrator Milja Praagman lijken eenvoudig, maar zijn bijzonder expressief. De bezorgdheid van de boer, de emoties van het lammetje – ze worden met enkele pennenstreken helder getoond. Het zet de toon voor het verhaal, aangevuld door de tekst, waarbij hulp bieden en simpele acceptatie centraal staan. Als de buitenkant eenmaal overeen komt met de binnenkant, zien de andere dieren het ook en dit helpt hen begrijpen wat het lammetje al die tijd bedoelde.

Het lammetje dat een varken is opent het gesprek over jezelf zijn, wie dat aan de binnenkant ook is. Daarvoor hoef je niet per se een (voorlees)kind te hebben dat vragen stelt over gender, want de boodschap is breder dan dat. Iedereen voelt zich weleens anders dan de groep. Omdat ze een bijzondere liefhebberij hebben, omdat ze liever klassieke muziek luisteren dan hiphop of gewoon omdat ze niet goed in hun vel zitten. Acceptatie begint bij begrijpen dat de ander helemaal niet zo anders is dan jij, omdat dit universele gevoelens zijn. De een heeft daarbij iets meer hulp nodig dan de ander, maar het belangrijkste is dat we uiteindelijk allemaal aan de buitenkant kunnen en mogen tonen wie we aan de binnenkant zijn. Dat is de pracht van diversiteit.

Thema's

Jezelf zijn, gender, identiteit, acceptatie.

Leeftijd

Je kunt dit prentenboek voorlezen vanaf een jaar of drie. Rond deze leeftijd komt hun inlevingsvermogen tot bloei, zien ze anderen ook echt als een eigen persoon die anders kan denken en doen dan zij. Daarnaast beginnen ze gender te begrijpen. De tekst is kort genoeg om hun aandacht vast te houden, terwijl het wel al een diepere boodschap meegeeft die ze ook goed kunnen vatten.

Hoe lees je dit voor?

Het lammetje dat een varken is is natuurlijk bij uitstek een boek om het gesprek over aan te gaan. Over jezelf zijn, ontdekken wie je bent en wat je leuk vindt, en de acceptatie van mensen die anders zijn dan jij. In bepaalde gevallen kan het kinderen helpen om een naam te geven aan hun eigen transgender gevoelens. Daarnaast is dit een prentenboek waar voorleestechnisch veel uit te halen valt. De tekst is hier en daar dikgedrukt, wat je als voorlezer een duidelijke voorzet geeft. Gebruik deze woorden om ze samen uit te spreken ('varkentjesroze!'), om even bij stil te staan waarom het belangrijk is ('wil je dit echt?') of om het te laten aanvullen ('En de schapen? Die zeggen: "Wat een mooi varkentje!"'). Zo haal je het maximale uit dit prentenboek.

Voorleeschallenge

Een leven lang leesplezier begint bij voorlezen, maar hoe begin je met een eigen voorleesritueel? In de vernieuwde Hebban App helpen we je op weg met onze Voorleeschallenge. We delen voorleestips, mooie prentenboeken en je kunt met andere deelnemers ervaringen uitwisselen. Zo inspireren we jou om elke week 30 minuten voor te lezen.

Meld je aan met challengecode UXGQZ in de Hebban App.

Ik doe mee!

Meer voorleesmotivatie vind je op sociale media via #woensdagvoorleesdag en op de website van De Nationale Voorleesdagen.



Bron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: als je buitenkant bij je past

Gerelateerd

Over

Pim Lammers

Pim Lammers

Pim Lammers is kinderboekenauteur en dichter. Hij vindt sprookjes over de liefde...

Milja Praagman

Milja Praagman

Milja Praagman (1971) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda ...