Voorleestip: reiken naar het onmogelijke
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Ik wil de maan
Auteur: Jonathan Emmett
Illustrator: Vanessa Cabban
Vertaler: Annelies Jorna
Uitgeverij: Van Goor
Mol ziet voor het eerst de maan. ‘Wat is dat voor moois?’ Die glinsterende bal wil hij wel hebben. Maar de maan uit de lucht plukken is niet zo makkelijk als hij denkt!
#woensdagvoorleesdag
Ik wil de maan van auteur Jonathan Emmett en illustrator Vanessa Cabban verscheen voor het eerst in 2002 en wordt al meer dan twintig jaar voorgelezen. Het is een verhaal over reiken naar het onmogelijke en uiteindelijk accepteren dat je iets niet in je handen hoeft te hebben om er toch volop van te kunnen genieten. Dat is de les die de kleine mol leert als hij op een nacht uit zijn molshoop kruipt en de maan aanschouwt. Wat een pracht! Die zou hij wel willen hebben. Hij probeert op heel wat verschillende manieren om de maan te pakken te krijgen, al waarschuwen de andere dieren hem dat dat niet kan. Uiteindelijk moet hij inderdaad accepteren dat het niet mogelijk is, maar hij kan er naar kijken zo vaak hij wil. Daarmee is Ik wil de maan een tijdloos verhaal dat heel goed te verbinden valt aan de actualiteit: consuminderen.
Het is nooit te vroeg om jonge kinderen op subtiele wijze te leren dat het niet nodig is iets zelf te hebben. Door de maan aan de hemel te laten staan kunnen álle dieren ervan genieten en de maan is er niet minder mooi om. Ondertussen zorgen de capriolen van Mol voor veel hilariteit bij je (voorlees)kind. Het hebberige diertje probeert het met zijn handen, met een stok, met het gooien van eikels en uiteindelijk door in een boom te klimmen. Hij stuitert daarbij steeds tegen andere bosdieren aan, zoals een eekhoorn, een egel en een konijn. Het verhaal heeft zelfs een kleine spanningsboog, wanneer Mol denkt dat hij de maan kapot heeft laten vallen. Hij ziet de reflectie in het water, die uit elkaar valt als hij zijn handen erin steekt. De opluchting is groot als blijkt dat de maan nog gewoon aan de hemel staat.
Jonathan Emmett gebruikt korte zinnen en veel herhaling, waardoor het voor de kleinsten prettig voorlezen is. Mol probeert de maan te vangen, waarop een van de dieren hem eraan herinnert dat ze heel ver weg staat. Uiteindelijk herhaalt ook Mol het, want nu heeft hij het geleerd. Wel is er redelijk wat tekst per pagina, maar het is makkelijk op te breken met vragen of te verlevendigen met je vertelstem. Vooral wanneer Mol de eikels niet tegen de maan, maar tegen de eekhoorn in de boom knikkert. Grappig is Ik wil de maan zeker. De illustraties van de jong overleden Vanessa Cabban zijn zacht in het maanlicht, met ronde diertjes die je zelf wel zou willen pakken. Bij elke nieuwe poging van Mol gebruikt ze een dynamische actiesequentie om te laten zien dat hij flink zijn best doet in zijn pogingen. Het geheel is een onvergetelijk prentenboek, perfect om te lezen voor het slapen gaan.
Thema's
Hebben, proberen, accepteren, dieren.
Leeftijd
Dit prentenboek is geschikt voor de allerkleinsten vanaf ongeveer 12 maanden. Er is voor hen een kartoneditie zodat hun eigen grijpgrage vingers net zo weinig kwaad kunnen als die van Mol. Ook voor oudere kinderen blijft dit een leuk verhaal, dat dankzij de herhaling fijn vertrouwd aanvoelt. Waarschijnlijk is dit een prentenboek dat je vrij lang nog voor kunt lezen, vooral wanneer je het inpast in het bedritueel.
Hoe lees je dit voor?
Ik wil de maan is een subtiel grappig prentenboek, waar als voorlezer veel uit te halen valt. Mol probeert zo hard de maan te pakken, dat hij daarbij allerlei dieren om hem heen stoort. Wijs je (voorlees)kind daarop en lach samen om al zijn capriolen. Wees samen al even ontzet als de maan in stukken valt in het water en wijs je kind erop dat de maan gewoon nog aan de hemel staat. Jullie weten samen iets dat Mol nog niet weet! Stel vragen aan je (voorlees)kind over het verhaal en wat ze denken dat er gaat gebeuren. Tot slot kun je voor wat oudere kinderen gespreksonderwerpen introduceren, zoals niet krijgen wat je wilt, blijven proberen, hebberigheid en consuminderen.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips.
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen