Voorleestip: zoeken naar een plek die je gelukkig maakt
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Mevrouw Kiosk
Auteur en illustrator: Anete Melece
Uitgeverij: Lannoo
Olga werkt al lang in een krantenkiosk. Zo lang dat ze er niet meer uit kan. De kleine kiosk is haar wereld geworden, maar 's avonds droomt Olga van verre reizen en de zonsondergang aan zee.
Op een dag zet een toevallige gebeurtenis haar leven op zijn kop. Olga voelt voor het eerst dat ze vrij is en laat zich leiden door haar dromen. Waar zullen die haar brengen?
#woensdagvoorleesdag
Anete Melece heeft met Mevrouw Kiosk een prentenboek geschreven dat een belevenis is voor zowel de voorgelezen kinderen als de voorlezende ouder. Kinderen zullen genieten van de vele bezoekers van Olga, van wie ze precies weet wat ze willen. Wanneer ze door toeval ontdekt dat ze met haar kiosk op stap kan gaan, is er veel te zien en beleven op de pagina's. Olga reist zelfs zo ver dat ze uitkomt op de plek waar ze altijd al van droomde. Niet alleen Olga, maar ook haar klanten lijken daar een stuk gelukkiger. Ze woont nog steeds in haar kiosk – is er inderdaad zo mee vereenzelvigd als de titel van dit prentenboek suggereert – maar toch is er veel veranderd.
Voor de voorlezers zit daar de boodschap: het durven oppakken van je leven en het waarmaken van je dromen als je het gevoel hebt vast te zitten. Het wordt op allerlei manieren gevisualiseerd door de illustraties van Melece. Olga's hele leven speelt zich af in de kiosk, die ze op een gegeven moment niet eens meer kán verlaten. Ze wordt altijd omlijst door haar kioskraam, en ziet haar klanten zelf ook altijd door die kleine rechthoek. De bewegingsruimte blijkt in een onverwachte hoek te zitten, die voor kinderen grappig is en voor voorlezers misschien wel een kleine eye-opener. Niet alles hoeft te veranderen, als je al doet wat je liefhebt. Je kunt simpelweg verplaatsen.
Melece illustreert kleurrijk en stemt haar tekeningen af op de sfeer van het verhaal. Het drukke, blaffende hondje bestaat enkel uit krassen en als hij Olga omver loopt, tekent ze de verschillende fases van de val uit. Wanneer Olga reist, is er eindelijk die overkoepelende blik die laat zien hoe groot de wereld om haar heen is. En als ze eenmaal de rust van de reis geaccepteerd heeft, is de pagina nagenoeg leeg, met alleen de grote blauwe zee en wat meeuwen. Als bonus heeft Melece, die naast prentenboeken ook animatiefilms maakt, Mevrouw Kiosk op bewegend beeld gevangen. Onderstaand filmpje is een heerlijke aanvulling op het prentenboek.
Thema's
Verandering, reizen, dromen.
Leeftijd
De tekst van Mevrouw Kiosk is eenvoudig en kort genoeg om al jong voorgelezen te kunnen worden, maar om de diepere lagen van het verhaal wat beter in je op te nemen, kun je dit prentenboek beter voorlezen vanaf een jaar of vijf.
Hoe lees je dit voor?
Mevrouw Kiosk is een prentenboek dat je kunt blijven voorlezen, omdat je elke keer weer iets nieuws op zal vallen. Een aantal vaste klanten die Olga aan het begin heeft, komen terug op het tropische strand waar zij en haar kiosk neerstrijken. Kinderen kunnen uren ontdekken op de pagina's, want Melece heeft overal wel iets interessants getekend, van de spullen in de kiosk tot de mensen op straat, waarbij ze vooral mooi subtiel beweging suggereert. Vraag je kind wat hen opvalt en wijs zelf je favorieten aan.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen