Voorleestip: nee zeggen tegen groepsdruk
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Olivia durft
Auteur en illustrator: Miriam Bouwens
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Olivia zit op zwemles. Drijven op haar rug, watertrappelen en onder water zwemmen als een vis – ze kan het allemaal. Maar van de duikplank springen durft ze niet. Op de dag dat ze moet afzwemmen lijkt de duikplank nog hoger dan normaal. Langzaam klimt ze het trapje omhoog, haar benen bibberen. Dan doet ze iets heel moedigs …
#woensdagvoorleesdag
Het hoofdpersonage in Olivia durft is iemand die tegen de stroom in durft te zwemmen, dat zie je al direct op het schutblad bij het openslaan van het boek. Dat doet Olivia niet zomaar, het is iets dat ze moet leren. Het is immers maar al te makkelijk om de weg van de minste weerstand te kiezen en iets 'gewoon maar te doen' omdat iedereen dat van je verwacht. De (groeps)druk kan zo hoog worden dat we het gevoel hebben dat er geen andere manier is. Olivia laat zien dat die weg er wél is. In een wereld gedomineerd door sociale media komen jonge kinderen hier al veel sneller mee in aanraking dan vroeger, waardoor dit prentenboekdebuut van auteur en illustrator Miriam Bouwens niets te vroeg komt.
Olivia durft op zwemles bijna alles, behalve van de duikplank gaan. En laat dat nu net hetgeen zijn dat ze moet doen om haar zwemdiploma te kunnen halen. Al direct op het tweede blad voert de zwemjuf de druk op: wie springt, krijgt zowel een diploma als een rode ballon. Iedereen staat naar Olivia te kijken. Dat ze zich er 's nachts zorgen over maakt, is helemaal niet gek. Dat is wat druk met je doet. Met alle ogen op haar gericht tijdens het afzwemmen doet Olivia iets bijzonder dappers: ze zegt nee. Ze hoeft geen diploma en geen ballon. Ze klimt terug naar beneden en daar wacht mama met haar onvoorwaardelijke steun. 'Jij durft!' zegt ze vol bewondering. Miriam Bouwens weet raak elke emotie te schetsen en de steeds verder oplopende groepsdruk te laten aanvoelen alsof het op je eigen schouders ligt.
De prentenboekmaker illustreert dromerig, met veel grote vlakken kleur en zachte overgangen op de achtergrond. De tegels van de zwembadrand lopen als een rode draad door het prentenboek. Overal om Olivia heen is het water, zelfs als ze op het droge is lijkt de scène haast onder water te zijn, om aan te geven hoe ze zich er wel degelijk in thuis voelt. Je hoeft gewoon niet alles te kunnen, lijkt het te zeggen. De kleur rood neemt eveneens een speciale plek in. Het is de kleur van groepsdruk, in de rode ballon, maar ook de kleur van kracht in het rode haar van Olivia en de rode vis die tegen de stroom in zwemt. Alles aan Olivia durft staat in dienst van de boodschap: sterk zijn betekent grenzen aangeven.
Thema's
Moedig zijn, durven, angst, zorgen.
Leeftijd
Vanaf een jaar of vier lees je dit prentenboek het beste voor. Dat is de leeftijd waarop jonge kinderen voor het eerst naar school gaan en er daadwerkelijke prestaties van hen worden verwacht. Ze begrijpen inmiddels wat beter hoe hun emoties in elkaar steken en zijn klaar voor de meer complexere gevoelens die samengaan met groepsdruk. De boodschap om te durven iets níet te doen, landt beter bij kinderen vanaf een jaar of vier.
Hoe lees je dit voor?
Olivia durft is een verhaal waarover je met je (voorlees)kind een goed gesprek kunt openen. Het laat zien dat voldoen aan verwachtingen veel stress met zich mee kan brengen en deze signalen te leren herkennen. Daarnaast helpt het kinderen leren groepsdruk te weerstaan door hen positieve voorbeelden te geven van alternatieve oplossingen aan de hand van rolmodellen met wie ze zich kunnen identificeren. Olivia is niet bang om door haar tranen heen 'nee' te roepen. Tijdens het voorlezen kun je hier een mooi moment van maken, waarbij je op elke pagina even stilstaat bij Olivia's gevoelens. Als ze nee roept, mag de opluchting voelbaar zijn, de acceptatie van haar moeder warm. Zo creëer je ook voor jouw (voorlees)kind een veilige plek.
Voorleeschallenge
Een leven lang leesplezier begint bij voorlezen, maar hoe begin je met een eigen voorleesritueel? In de vernieuwde Hebban App helpen we je op weg met onze Voorleeschallenge. We delen voorleestips, mooie prentenboeken en je kunt met andere deelnemers ervaringen uitwisselen. Zo inspireren we jou om elke week 30 minuten voor te lezen.
Meld je aan met challengecode UXGQZ in de Hebban App.
Meer voorleesmotivatie vind je op sociale media via #woensdagvoorleesdag en op de website van De Nationale Voorleesdagen.