Voorleestip: poolvossen maken noorderlicht met hun staart
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Rana
Auteur en illustrator: Marieke ten Berge
Uitgeverij: Lemniscaat
Rana is een kleine poolvos die haar eerste poolwinter door moet zien te komen. Dat is moeilijk in de donkere, koude nacht waar geen einde aan komt. Maar dan herinnert Rana zich een verhaal dat haar moeder haar altijd vertelde: poolvossen kunnen het noorderlicht maken met hun staart!
#woensdagvoorleesdag
Prentenboekmaker Marieke ten Berge heeft een passie voor de natuur en met name de gebieden en dieren boven de poolcirkel. Eerder ontving ze al een Zilveren Penseel voor haar illustraties in het non-fictiekinderboek Noord, dat ze met Jesse Goossens maakte. Dat volgt ze op met het betoverende prentenboek Rana, over een jonge poolvos en een oud volksverhaal. Het begint al bij de cover, die met subtiel reliëf het aanraken meer dan waard is. Elke bladspiegel heeft een eigen dominante kleur die perfect past bij het Hoge Noorden, van zachtroze tot sneeuwwit tot het diepste blauw.
De kleine Rana, haar moeder en de grote beer zijn met veel liefde getekend – het spat van de pagina's af. Het is een verhaal vol sneeuw en ijs, maar eentje waar je warm van wordt. Met enkele pennenstreken weet Ten Berge Rana af te beelden als speels, nieuwsgierig, verontrust, bang, verwonderd, hoopvol en opgelucht. Het verhaal sluit dan ook bij de illustraties aan in plaats van andersom. In de tekst worden korte en langere zinnen afgewisseld met meestal maar twee tot vier regels per pagina, zodat ook heel kleine kinderen het verhaal kunnen volgen.
In het verhaal verweeft Ten Berge een oude mythe uit het Hoge Noorden, die vertelt dat poolvossen het noorderlicht met hun staart maken. De magische sfeer die dit oproept, zou dan ook niet misstaan tussen de sprookjes van Hans Christian Andersen. Daarnaast zijn er heel wat subtiele lessen te leren over de leefwijze van poolvossen, de lange poolnacht en het nut van een witte vacht en dikke, pluizige staart. Je kunt Rana bijna tegen je aan voelen opkrullen tijdens het voorlezen. Voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen, is er zelfs nog een informatiepagina.
Thema's
Natuur, dieren, ontdekken, reizen, de weg naar huis terugvinden.
Leeftijd
Dankzij de afwisseling van korte en langere zinnen en het gebruik van slechts enkele regels tekst per pagina, kan Rana al voorgelezen worden aan kinderen vanaf een jaar of drie. Omdat er meer informatie beschikbaar is voor wie dat hebben wil, kan het vrij lang nog voorgelezen worden en zullen ook kinderen van zes jaar nog volop genieten.
Hoe lees je dit voor?
Rana van Marieke ten Berge is een prentenboek dat je beleeft. Laat je kind de cover voelen en praat over wat je ziet. Rana's reis zorgt voor veel emoties, die per pagina verschillen, waardoor je veel door kunt vragen. Waarom denk je dat Rana zich zo voelt? Wat zal er hierna gaan gebeuren? Het is een verhaal om over na te denken en waar je voor oudere kinderen elementen aan toe kunt voegen, zoals de liefde voor de natuur en het behoud van deze landschappen. Achterin het boek bevindt zich bovendien een extra pagina uitleg over poolvossen, het Hoge Noorden en de mythe.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent vele voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips.
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen