Voorleestip: grappige gevolgen van te veel spullen
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Te veel troep!
Auteur en illustrator: Emily Gravett
Vertaler: Johanna Rijnbergen
Uitgeverij: Lemniscaat
Terwijl Mo en Bo een prachtig nest voor hun eitjes maken, raken ze ervan overtuigd dat ze meer spullen nodig hebben. Hun jongen verdienen straks het beste van het beste, dus ze halen van alles naar boven, van klokken en sokken tot een kinderwagen, fietsen en zelfs een auto! Dat moet natuurlijk een keer misgaan …
#woensdagvoorleesdag
De laatste jaren vind je steeds meer prentenboeken met grote thema's. Ze stippen veranderende normen aan, laten zien wat belangrijk wordt gevonden in de wereld en leren kinderen hoe ze kunnen uitgroeien tot goed geïnformeerde, mondige wereldburgers. Ook auteur en illustrator Emily Gravett besloot hieraan bij te dragen en schreef een boek over consumeren, duurzaamheid en het milieu. Dat doet ze met een herkenbaar, humoristisch verhaal op een niveau dat zelfs door jonge kinderen begrepen zal worden. Te veel troep! leert hen op een leeftijdsgeschikte manier om te gaan met de wereld om hen heen, waarin duurzaamheid een steeds groter goed begint te worden. Niet steeds maar nieuw speelgoed kopen of onbeperkt willen hebben omdat het nu eenmaal kan, maar echt kijken naar wat je nodig hebt en de rest doorgeven of overlaten aan anderen.
Te veel troep! laat zien dat overdadig consumeren niet met kwade bedoelingen gaat, maar eigenlijk veelal onbewust werkt: vogels Mo en Bo willen het beste voor hun gezin en waar het eerst nog om voorwerpen met een functie gaat, wordt het al snel gekker en groter, tot het bij lange na niet meer in de boom past. Ze slaan helemaal door en als ze zelfs een hele vuilniszak meenemen, gewoon omdat er van alles in zit, is je (voorlees)kind al aan het schateren. Waarom zou je vuilnis willen hebben? Dat is een vraag die de voorlezer wel twee keer zal laten nadenken, want kopen wij niet ook aan de lopende band spullen die we eigenlijk niet nodig hebben, vaak omdat ze weinig kosten? Gravett gebruikt vrolijke kleuren en een lichte achtergrond om het prentenboek luchtig te houden. Je ziet al van mijlenver (soms letterlijk) aankomen dat de boom van Bo en Mo al die voorwerpen niet dragen kan en de verwachting dat alles ineenstort vergroot de pret.
Gravett laat vervolgens ook zien wat je kunt doen wanneer het bouwsel onvermijdelijk ineenstort, want Mo en Bo besluiten andere onderkomens voor de spullen te zoeken. Ze delen ze uit aan hun vrienden, die er allerlei handige oplossingen voor vinden. Zo wordt een auto een vossenhol, worden de sokken minimuizenbedjes en gaat de vuilnis gewoon weer in de bak waar het hoort. Mo en Bo hebben hun lesje geleerd en dat wordt ook op de schutbladen duidelijk gemaakt, die op een originele manier worden betrokken bij het verhaal: voorin vind je allerlei advertenties met gladde verkooppraatjes, en achterin het boek deelt Gravett tips voor duurzamer lezen, naast een paar grappige prenten waarbij je meteen al kunt zien dat je dát niet moet kopen. Tel daarbij op dat Te veel troep! fijn ritmisch voor te lezen is dankzij de vlotte rijm en je hebt een prentenboek in handen dat kinderen keer op keer zullen willen lezen.
Thema's
Dieren, familie, consumeren, duurzaamheid, milieu
Leeftijd
Vanaf vier jaar beleeft je kind het meeste plezier aan dit boek. Het verhaal is op rijm en er is weinig tekst, waardoor het voorlezen ook al heel prettig is voor jongere kinderen, maar daarmee kun je nog niet goed het gesprek aangaan over het thema en dat is toch een belangrijk onderdeel van Te veel troep!
Hoe lees je dit voor?
Te veel troep! kun je heel interactief voorlezen. De advertenties op het schutblad voorin bevatten voorwerpen die je terugvindt in het verhaal, en zo wordt het een zoekplaatje voor kinderen. Hoe hoger de troep wordt gestapeld, hoe moeilijker het wordt alles terug te vinden – kan jouw (voorlees)kind het nog? Ook met de verwachtingen van het kind kan goed gespeeld worden. Wat gaat er gebeuren met die hoog opgestapelde voorwerpen? Wie kan ze nog gebruiken als Mo en Bo ze wegdoen? Na het verhaal kun je met je (voorlees)kind in gesprek over duurzaamheid. Wat zouden jullie zelf kunnen veranderen? Misschien een keer speelgoed doneren, boeken lenen bij de bibliotheek of het park voor de deur helpen opruimen. Maak er een spel van en voer de boodschap van Te veel troep! door in je dagelijkse leven.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen