Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

02
oktober 2024
om 07:00

Voorleestip: lekker eigenwijs zijn én blijven

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Word nooit groot

Geïnspireerd op de ondeugende originaliteit van: Roald Dahl
Illustrator: Quentin Blake
Auteurs: Al Blyth en Stella Gurney
Vertaler: Anne Douqué
Uitgeverij: De Fontein

Wat zou er gebeuren als je altijd kind bleef en nooit volwassen werd? Dan hoefde je in ieder geval niet al die vreselijk verantwoorde grotemensendingen te doen. Het is gewoon sneu met hoeveel saaiheid volwassenen hun dagen vullen. Maar het kán ook anders…!

#woensdagvoorleesdag

Roald Dahl inspireert meer dan dertig jaar na zijn overlijden nog tot nieuwe kinderboeken. Het prentenboek Word nooit groot werd geschreven door Al Blyth en Stella Gurney, maar is gebaseerd op de nalatenschap van de Britse grootheid. Het verscheen voor het eerst in Nederlandse vertaling in 2022 en is een ode aan iedereen die buiten de lijntjes durft te kleuren. Dat maakt het heel actueel, want van 2 tot en met 13 oktober wordt de Kinderboekenweek 2024 gevierd met als thema 'Lekker eigenwijs!' Als er iemand is die weet hoe je een heel leven lang eigenwijs kunt blijven, is het Roald Dahl wel. De illustraties van het prentenboek zijn zoals altijd van Quentin Blake, Roald Dahls favoriete illustrator. De twee goede vrienden werkten bijna vijftien jaar samen en vandaag de dag tekent Quentin Blake op 91-jarige leeftijd nog altijd de illustraties bij Roald Dahls boeken.

Auteurs Al Blyth en Stella Gurney hebben met veel succes geprobeerd zo dicht mogelijk bij het bronmateriaal te blijven en dat levert een prentenboek op waarmee jonge kinderen al vroeg kennis kunnen maken met het werk en gedachtegoed van Roald Dahl en Quentin Blake. Het verhaal doet precies wat het belooft: het vertelt je hoe je nooit groot moet worden. Eerst spreekt het eigenwijze en ondeugende kinderen rechtstreeks aan. Zij zijn de uitverkoren lezers van dit prentenboek, de hoge-boom-klimmers die bij het eruit vallen recht op een stekelvarken terechtkomen, die fratsen uithalen waar ouders alleen maar boos om worden zonder te zien hoe creatief en onderzoekend ze zijn. Daarbij overdrijven de auteurs schromelijk, zodat het zowel jou als je (voorlees)kind op de lachspieren werkt. Wie weet herinner jij je als voorlezer wel dat je vroeger inderdaad óók troepsoep maakte.

Daar gaat het in Word nooit groot immers om. Aan fysiek opgroeien kun je weinig veranderen, maar je hoeft de magie van je kindertijd niet te verliezen. Er worden heel wat beroepen en avonturen opgesomd die ervoor zorgen dat je creatief, eigenwijs, kleurrijk en opzienbarend blijft – zelfs als mensen je proberen te ontmoedigen. Het leert kinderen al vanaf jonge leeftijd dat 'anders zijn' juist iets is om te vieren, dat je voor een droom moet vechten en dat er verschillende manieren zijn om je leven in te richten. De illustraties van Quentin Blake spatten van de pagina's af en zijn voor de voorlezer een feest van herkenning. Door een prentenboek te maken dat de belangrijkste thema's in de boeken van Roald Dahl centraal stelt, is het de perfecte overbrugging naar zijn klassiekers. Die zijn in veel gevallen vanaf een jaar of zeven al goed voor te lezen.

Thema's

Opgroeien, eigenwijs, fantasie, jong blijven.

Leeftijd

Vanaf vier jaar lees je dit prentenboek onbekommerd voor. Rond deze leeftijd kunnen kinderen al iets abstracter denken, ze kunnen zich voorstellen hoe het is om later groot te zijn en hoe dat eruit zou zien. Maar ook als ze nog niet helemaal begrijpen waarom het leven van volwassenen in Word nooit groot zo grauw is, zullen jonge kinderen lachen om alle capriolen in dit boek.

Hoe lees je dit voor?

Je leest Word nooit groot uiteraard met veel plezier en eigenwijsheid voor. Ga erin op en vergeet als voorlezer zelf even waarom je ook alweer groot bent geworden. Breng je (voorlees)kind op slechte ideeën, omarm creativiteit en lees geanimeerd voor. De tekst geeft duidelijke aanwijzingen waar je met je armen moet zwaaien van enthousiasme en waar je spreekwoordelijk moet gaan sjokken om al die saaie volwassenen. Maar wees bovenal inspirerend. Vraag je (voorlees)kind wat zij zouden willen worden en bedenk samen de gekste dingen. Laat je niet tegenhouden door grenzen en bedenk nieuwe uitvindingen of oplossingen. Lees dit prentenboek vooral regelmatig voor, zodat je nooit vergeet om niet groot te worden.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen



Bron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: lekker eigenwijs zijn én blijven

Gerelateerd

Over

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl (13 september 1916 – 23 november 1990) is een van de beroemdste kinde...

Quentin Blake

Quentin Blake

Quentin Blake (1932) tekent al zo lang als hij zich kan herinneren. Hij werd ber...