Voorleestip: ze komen, maar gaan dan ook weer
Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!
Het grote gevoelenshotel
Auteur en illustrator: Lidia Brankovic
Vertaler: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Horizon
In dit hotel is er plaats voor élk gevoel. Iedereen mag er zijn wie hij of zij is, de hotelmanager zorgt ervoor dat iedereen een plekje vindt. Zo staat het hotel elke keer op stelten als Woede gepasseerd is, maar checkt daarna altijd Kalmte in. Verdriet spreekt met een heel zacht stemmetje en laat af en toe het bad overlopen. En als er te veel gevoelens tegelijkertijd inchecken, boekt ook Angst een kamer.
#woensdagvoorleesdag
Wanneer je nog klein bent, weet je niet altijd even goed wat je moet doen met al die grote gevoelens in je lijf. Daar kunnen prentenboeken bij helpen, zoals Het grote gevoelenshotel van auteur en illustrator Lidia Brankovic. Emoties zijn nuttig omdat ze je bewust maken van je behoeften, maar er gaat best wat tijd en moeite zitten in ze leren kennen, begrijpen en thuisbrengen. Hoe weet je dat wat je voelt boosheid is, en hoe ben je het beste boos? Hoe groot is je emotie en hoe maak je het weer kleiner? Lidia Brankovic giet de antwoorden op al deze vragen in een vorm die jonge kinderen goed kunnen begrijpen. Met het hotel als voorbeeld kun je het gesprek openen met je (voorlees)kind en samen aan de slag gaan. Boven alles toont het dat alle emoties het recht hebben er te zijn en elk hun eigen aanpak nodig hebben.
Zo moet je Woede niet in een te klein kamertje stoppen, want dan kan ze zich niet uiten en verandert ze in Schuldgevoel, Depressie en zelfs Schaamte. Als Verdriet komt, is de manager zo stil mogelijk, want als ze niet zorgvuldig luistert, kan ze niet horen wat Verdriet vertelt. Gelukkig komen ook Dankbaarheid, Vreugde en Liefde regelmatig langs. Lidia Brankovic verbeeldt het komen en gaan van emoties als gasten die een verblijf hebben geboekt in heel veel kamers in heel veel hotels, over de hele wereld, met elk een eigen manager. Soms ben jij aan de beurt. Je streeft niet naar een hotel waar alleen Vreugde ingecheckt is, maar probeert de best mogelijke manager te zijn die voor alle gevoelens een plekje vindt en hen precies kan geven wat ze nodig hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn.
Door je innerlijke wereld op deze manier voor te stellen, maak je een abstract begrip wat beter te begrijpen voor jonge kinderen. Zo is Woede niet iets engs en onaantastbaars, maar gewoon een gast met vurig haar die een bepaalde behoefte heeft die jij kunt vervullen. Want dankzij dit prentenboek weet je hoe het moet. Lidia Brankovic illustreert Het grote gevoelenshotel met warme, diepe kleuren, die aanvoelen als het krijgen van een stevige, warme knuffel. Daarnaast maakt ze veel gebruik van de natuur rondom het hotel en tipt en passant dat Dankbaarheid vaak even naast je komt zitten als je een frisse neus haalt in de natuur. Natuurlijk is er ook aandacht voor de emoties die je helpen het hotel te runnen, want die zijn er, zoals Zelfvertrouwen en Trots. Lidia Brankovic maakt van jouw gevoelenshotel een prachtig avontuur om keer op keer te bezoeken.
Thema's
Gevoelens, emoties, zelfkennis, hotel.
Leeftijd
Vanaf een jaar of vier kan een kind steeds beter zijn of haar gevoelens onder woorden brengen. Dit prentenboek is erop gericht ze te helpen hun emoties te leren herkennen en samen met de voorlezer te bedenken wat ze kunnen doen om die gevoelens te reguleren. Voor jongere kinderen is dit nog wat te moeilijk.
Hoe lees je dit voor?
Het grote gevoelenshotel is een echt bespreekboek. Lees het verhaal voor en ga vragen stellen. Als het kind het verhaal eenmaal goed kent, kun je gerust langere tijd bij elke emotie stilstaan. Begin bij emoties die je kind makkelijk te begrijpen vindt, zoals woede of verdriet. Helpt het bij jou om woede ruimte te geven, wordt het daar kleiner van? Pak je (voorlees)kind bij de hand en help ze hun gevoelens te leren herkennen en inzicht te krijgen in hoe ze werken. Zorg er daarnaast vooral voor dat de boodschap van het boek goed overkomt: alle gevoelens mogen er zijn. Ze horen bij je, helpen je en leren je iets over jezelf. En gelukkig komen ze niet alleen, ze gaan ook weer.
De Voorleeschallenge
Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips
Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale Voorleesdagen