Zelf uit een gaslightrelatie komen met een zelfhulpboek is een (te) grote kluif

1234Anne 20 juni 2024
Het Gaslight Proces van Dr. Robin Stern is het vervolg op Het Gaslight Effect en geeft instrumenten aan mensen die in een relatie zitten met iemand die hen manipuleert om hiervan los te komen. Er wordt kort uitgelegd wat het inhoudt om gegaslight te worden. Het kan voorkomen tussen een ouder en een kind, tussen geliefden, tussen leidinggevende en medewerker, en in alle gevallen manipuleert de dominante persoon en ontstaan er ruzies waarbij de andere persoon naderhand verward achterblijft en eigenlijk niet begrijpt hoe hij of zij in die ruzie is beland. De onzekerheid over de rol in de ruzies kan zo sterk worden dat onzekerheid die hele persoon overneemt en zo groot wordt dat hij of zij zich volkomen ongelukkig gaat voelen en nergens nog plezier uit kan halen.

Om hier weer uit te komen beschrijft Robin Stern minutieus de stappen die iemand moet zetten om weer sterk te worden en zich te ontwikkelen tot een persoon die weerstand tegen de gaslighter kan bieden. Het boek beschrijft elke oefening in het proces om sterker te worden. Ik geloof dat al die oefeningen nodig zijn om te doen, en ze zijn duidelijk beschreven.

Toch ben ik er niet van overtuigd dat met alleen dit zelfhulpboek iemand uit zo'n giftige relatie kan komen. Het is, denk ik, voor de meeste mensen teveel en te zwaar om de discipline op te kunnen brengen om met volle overgave alle oefeningen stap voor stap uit te voeren. Ik vermoed dat het in de meeste gevallen al zwaar is om met professionele hulp los te komen van je gaslighter, laat staan dat je dat op eigen kracht kan met een boek.

Kortom: ik ben na het lezen van het boek nieuwsgierig geworden naar Het Gaslight Effect van deze schrijver, maar ik denk dat Het Gaslight Proces slachtoffers niet echt uit hun relatie zal halen. Het boek lijkt wel degelijk in elkaar te zitten, dus misschien kunnen professionals die werken met slachtofffers oefeningen of een mooie leidraad voor therapie uit het boek halen.

Meer recensies van 1234Anne