Kunstmatig
Ik heb dit boek niet uitgelezen, omdat het voor mij te kunstmatig aanvoelde.
Ik had nog nooit iets van Rutherfurd gelezen, en het concept leek me super-interessant: enkele families in één stad volgen door de eeuwen heen en zien hoe de stad onder hun voeten en boven hun hoofden evolueert… Ik heb echter het gevoel dat de combinatie van de beide in dit boek niet echt geslaagd is. Het voelt nogal kunstmatig als een moeder tegen haar 9-jarige zoon begint over de Belle Epoque, Robespierre, enzovoort, of wanneer men naar een 3-jarige kleuter kijkt en meteen denkt aan de roemrijke geschiedenis van zijn voorvaderen… Zeker wanneer die 3-jarige dit ook nog eens haarfijn zelf kan reciteren. De 3-jarigen die ik ken, spelen met poppen, kakken in hun broek, en denken dat hun papa “Papa” heet :-)
Het voelde voor mij niet geloofwaardig, en daarom ben ik gestopt met lezen. Ik vind het concept nog altijd boeiend, en wie weet waag ik me ooit nog weleens aan een andere Rutherfurd. Maar deze was niets voor mij.