beslist een ander leven....!

999Anna 18 april 2024
Heel veel van zijn leven, dat Bart Moeyaert nooit heeft gedeeld met zijn moeder. Heel begrijpelijk: homo-zijn werd ten strengste afgekeurd door zijn vader die ook thuis de inspectie deed (schoolinspecteur van beroep) en de dienst uitmaakte. Goed geschreven, tijdsbeeld van decennia vorige eeuw, waarin schrijver in België opgroeide en tóch zijn eigen weg vond. Nu is hij met zijn moeder in Parijs vanwege haar verjaardag. Een stuk feodale geschiedenis komt langs, want zijn moeder is voor haar huwelijk jarenlang bediende geweest op een groot kasteel bij adellijke familie en woonde samen met haar moeder, ook bediende, in het souterrain in het kasteel. Tekenend dat ze in de kelder woonden, rangen en standen!
Het gedienstige, onderdanige zelfs was bijna een karaktertrek geworden en in zo'n sfeer is de schrijver opgegroeid. De realisatie in Parijs hoe vaak hij er geweest is zonder dat zijn moeder er weet van had,
want lange tijd was zijn leven verborgen voor zijn ouders, ontweek hij zijn vader vooral.
Dit doet vaak ouderwets, langer geleden aan.
Hij groeide op met zes broers en veel werd traditioneel ingevuld en geleefd.
Het boek is goed en houdt de aandacht vast, maar de spruitjeslucht van vroeger is ook onmiskenbaar.
Voor mij is dit het eerste boek van deze schrijver, door interview met Lotje IJzermans in haar boekenprogramma interesse gekregen. Schrijver schrijft ook kinderboeken, als docent ben ik vaak op zoek naar bijzondere boeken voor mijn leerlingen, dus wordt vervolgd!

Meer recensies van 999Anna