Debuutroman met potentie (3.5*)
Rogier van Vuure schrijft met Allemaal leuk en aardig zijn debuutroman waarbij we kennis maken met de journalist Ramon. Zijn leven is nou niet echt heel spectaculair mede door zijn afwachtende houding. Maar wat als er een mooie kans zich aanbiedt? Zal zijn leven dan een drastische verandering gaan meemaken?
Ramon is al jaren journalist maar zijn naam is niet echt bekend. De grote en belangrijke artikelen gaan naar zijn collega's waardoor Ramon het ook niet breed heeft. Zet daarnaast zijn niet al te hechte familieband, oppervlakkige relatie met zijn vriendin en weinige vrienden en dat tekent het leven van Ramon. Als hij een opdracht krijgt om zich te verdiepen in self-help samen met een collega pakt hij de opdracht toch maar aan, ook al heeft hij hier helemaal niks mee. Op de dag van de eerste afspraak moet zijn collega door omstandigheden afmelden en gaat hij alleen. Wat hij daar ziet en ervaart had hij nooit kunnen verwachten. Wat een andere wereld is dat daar zeg! En wat leggen mensen hun leven gemakkelijk bloot! Kan hij hier van leren en zijn leven herpakken? Als hij niet veel later wordt gevraagd voor een televisie-programma en over dit onderwerp geregeld te praten, wordt hij opeens een bekend gezicht. Maar kan hij omgaan met deze vernieuwde situatie?
Van Vuure heeft met Allemaal leuk en aardig een interessante personage een podium gegeven. Ik moest aan het begin wel even wennen aan Ramon, maar wanneer hij aan de slag gaat met de opdracht vond ik hem interessanter worden. Daarnaast leuk dat een man de hoofdrol heeft gekregen in een roman. Met een vlotte pen tikt de auteur actuele onderwerpen aan die maatschappelijk zeker een belangrijke rol spelen. Hierdoor denk je als lezer onbedoeld toch na over bepaalde onderwerpen of inzichten.
Allemaal leuk en aardig is een debuutroman met een andere inslag dan gemiddeld. Dat maakt het verhaal uniek en interessant. Ramon laat zien wat veranderingen in het leven met je als mens kan doen, al zou ik niet met hem willen ruilen.
Ik geef graag 3.5 sterren aan dit debuut. Van Vuure laat zien dat hij een boeiende roman kan schrijven met een unieke insteek.