Wat kan een moment met de mens doen?
Liane Moriarty is een auteur waar ik haar boeken graag van lees. Ze zijn goed opgebouwd en staan vaak garant voor fijne leesuurtjes. Dat ene moment stond dan ook hoog op mijn wenslijstje. Weet de Australische auteur mijn wederom te verrassen met haar nieuwe verhaal die maar liefst 555 bladzijden kent?
In dat ene moment wordt het verhaal vertelt vanuit meerdere personages. Het verhaal begint in het vliegtuig die met enige vertraging eindelijk vertrekt, maar ook een bijzondere gast aan boord blijkt te hebben. Want wie is die vrouw die uit het niets mensen verteld waaraan ze zullen overlijden en op welke leeftijd? De meeste mensen blijken een lang leven voor zich te hebben, maar voor een aantal niet. Maar is dit gewoon een verwarde vrouw of klopt haar gave? Nadat iedereen zijn leven weer heeft opgepakt blijkt dat de voorspellingen bij mensen uit komt. Maar wie is die vrouw en waar komt haar gave vandaan? En hoe ga je om met deze boodschap als blijkt dat haar voorspelling klopt?
Dat ene moment is een dikke pil om te lezen en ik heb er dan ook dagen over gedaan. Waar het verhaal zo onschuldig lijkt te beginnen, is niets anders waar. Want hoe leef je leven als je het gevoel hebt dat haar voorspelling klopt? Ga je dan zaken vermijden, leg je het naast je neer als onzin? Hoe leg je het uit aan je omgeving dat je dood in voorspeld? Het mooie aan dit boek vond ik hoe de personage van de voorspelster door het verhaal werd verweven. Hierdoor voel je een bepaalde begrip voor haar. Maar je voelt ook de pijn, verdriet en rouw bij de andere personages. Zeker als het eerste slachtoffer valt en dit viral gaat. Je ontkomt er bijna niet aan om het lot van de lotgenoten van je vlucht te volgen. Maar ook hoop en doorzettingsvermogen zijn onderwerpen die Moriarty goed door het verhaal heeft verweven.
Wie graag boeken leest die net met een andere schrijfstijl zijn geschreven, zou de boeken van deze auteur echt een kans moeten geven. Ook dit boek stelde mij tot nadenken. Hoe zou ik reageren als ik op deze vlucht had gezeten? Hoe zou ik met deze boodschap zijn omgegaan?
Dat ene moment heeft mij wel enige dagen gekost om te lezen gezien de dikte van het boek, maar het was een prettige leeservaring. Ik kijk alweer uit naar haar volgende werk. 4 sterren voor het nieuwste boek van Moriarty.