Wie kun je echt vertrouwen? (3.5*)
De laatste steen is de eerste samenwerking tussen de alom bekende M.J. Arlidge en onbekende Steph Broadribb. Omdat de boeken van Arlidge door mij zijn verslonden, stond dit boek hoog op mijn verlanglijstje. Weet hij als duo net zo’n dijk van een verhaal neer te zetten als met zijn Helen Grace-reeks?
In de laatste steen maken we kennis met Jennie Whitmore die als voormalig leerling van de White Cross Acedemy nu betrokken raakt bij een moordzaak in het heden. Want jaren geleden verdween haar vriendin Hannah nadat ze een afspraak had met haar om naar Londen te vertrekken om daar aan de slag te gaan als model. Maar als tijdens de sloop een schedel wordt gevonden blijkt het Hannah te zijn. Jennie moet deze zaak krijgen om de dood van haar vriendin op te lossen, maar krijgt ze hier wel de kans voor omdat het een persoonlijke zaak voor haar is? Tijdens het onderzoek spreekt ze haar oude vrienden weer die ze vooral ontmoette in de Docu onder de school. Maar kende ze haar voormalige vrienden wel echt? En waarom moest Hannah sterven?
Arlidge en Broadribb hebben met De laatste steen een basisverhaal geschreven waarin meerdere mensen worden verdacht. Lange tijd wordt de lezer door het verhaal geleid om daarna tot een vrij voorspellende plot uit te komen. Jammer want ik had gehoopt op een meer verrassend verhaal van de auteurs zeker gezien de schrijfstijl van Arlidge. Ondanks dat het verhaal voorspellend is voor de doorgewinterde lezer is de schrijfstijl wel prettig te noemen. Als lezer wordt je naadloos door het verhaal heen geleidt en voor je het door hebt ben je al halverwege het verhaal.
Tijdens het Best of Thriller event had ik al het een en ander gehoord van de auteurs over hoe het boek tot stand kwam, dat er een play list achter in het boek te vinden was en hoe ze in de hoofden van de personages waren geklommen om tot dit verhaal te komen. Dit maakte dat ik misschien al met enige voorkennis het boek begon te lezen. Toch hebben ze weinig details weggegeven tijdens het event, heel fijn.
Voor mij was De laatste steen niet helemaal het boek wat ik had verwacht. Ik had de lat ook heel hoog gelegd dus misschien dat dit mijn oordeel enigzins heeft beïnvloed. Ik hoop dat de twee auteurs nog wel vaker in de pen samen klimmen. Ze hebben wel een vibe samen die heel prettig leest. Ik geef de samenwerking tussen Arlidge en Broadribb 3.5 sterren.