Mooie start van deze nieuwe serie
Het is drie jaar naar de oorlog als de familie Lindner het zwaar heeft om hun oude herberg De Lindenhof nog geopend te houden. Lukt het de familie om De Lindenhof te behouden of zal het lastig blijven als blijkt dat het leven voor hun nog verrassingen te bieden heeft?
In Dochters van hoop maken we kennis met de familie Lindner. Het is dan 1917 waar de herberg in het mooie Meersburg het moeilijk heeft. De kamers worden bijna niet meer verhuurd en ze bouwen schulden op. Gustav is nog bij het front en Elizabeth is alleen met haar dochters in de herberg. Als Gustav gewond terug komt van het front, blijkt Elizabeth al snel een plan te hebben bedacht achter de ruggen van de familie om. Maar Gustav is het hier helemaal niet mee eens en ook Helena wil De Lindenhof graag behouden. Het is haar thuis en ze heeft nog zulke grote plannen voor De Lindenhof. Maar als ze een gast krijgen die het hart van Helena harder doet kloppen, blijkt dat hij ook meer weet over haar verleden. Want Helena blijkt namelijk een verleden met zich mee te dragen zonder dat ze dit wist. Maar wie hebben hier baat bij? En kan ze De Lindenhof nu nog wel omtoveren tot een Grand Hotel wat ze zo graag zou willen?
Dochters van hoop is een mooi begin geworden van deze historische roman. De sfeerschepping is goed gekozen door Nikolai en neemt de lezer mee in een heerlijke roman met een klein snufje spanning. In dit boek staat vooral Helena centraal, maar er is ook genoeg ruimte om kennis te maken met Katharina en Lilly. Waar Katharina als 16-jarige zich als verpleeghulp bij het ziekenhuis meldde en dag en nacht werkt, is Lilly vooral geïnteresseerd in boeken, muziek en schoonheid. Maar als Helena een plan bedenkt om geld in het laatje te brengen, staan alle drie de zussen klaar om dit plan uit te voeren, ook al is het niet makkelijk en zwaar.
Nikolai heeft met Dochters van hoop een mooi en liefdevol roman geschreven waarbij de twee verhaallijnen heel sterk naast elkaar lopen. Door nog genoeg open eindjes open te houden, biedt dit nog heel veel mogelijk voor de vervolgdelen. Heel knap gekozen omdat het verhaal uitnodigt om uit te kijken naar het tweede deel. De schrijfstijl is heel passend bij het verhaal en de opzet van het opdelen in delen, maakt dat het overzicht heel duidelijk geschept is.
Ik kijk uit naar het tweede deel in De Lindenhof-serie. Want dat de zussen Lindner sterk zijn is zeker en fit geldt ook voor Gustav. Ik hoop zo dat hetgeen waarmee Dochters van hoop mee afsluit een prachtige uitwerking mag krijgen. 4 welverdiende sterren voor het begin van deze nieuwe serie.