Bijzonder boek die echt de moeite waard is.
Dochters van Sevilla kent een prachtige maar enigsins duistere cover waar mij oog direct op viel. In het boek neemt Susana Martín Gijón de lezer mee in een combinatie van een historische roman met zeker ook thrillerachtige aspecten. Dit maakt dat het verhaal voor een breed publiek interessant kan zijn. Wat was mijn leeservaring? Was ik enthousiast over het werk van deze nog onbekende auteur?
In Dochters van Sevilla worden we meegenomen naar het Spaanse Sevilla ten tijde van 1580. Het verschil tussen arm en rijk is groot en de havens doen goede zaken nu de welvaart hoogtij kent. Bij de haven staan naast een bordeel ook een klooster in de buurt. In het bordeel werkt Damiana waar ze ook woont terwijl in het klooster Catalina woont. De twee kennen kennen elkaar van de jonge jaren waar ze samen op groeide in de krochten van de straten. Eenmaal ouder lopen hun levens dus breed uiteen maar ze vergeten elkaar niet. Als Damiana na een moord haar leven op het spel zet om de waarheid boven tafel te krijgen, moeten de oud vriendinnen ook weer met elkaar dealen., maar tot hoe ver kan en durft ze te gaan?
Eerlijk gezegd had ik in het begin best wat twijfel over de verhaallijn. Er passeert veel langs de lezer en de context hierin blijven zien vond ik met momenten lastig, zeker als ik het boek weer oppakte als ik een aantal uur niet had gelezen. Maar nadat ik het boek dichtsloeg kon ik niet anders dan toegeven dat Dochters van Sevilla een bijzonder verhaal is geworden die je niet onder een genre kan scharen. Hierdoor was ik verrast op een positieve manier. Historische romans zijn een van mijn favoriete genres om te lezen, maar dit boek geeft de lezer echt meer.
Martín Gijón heeft mij verrast met Dochters van Sevilla. Na het lezen kan ik de cover nog meer waarderen en daar mag zeker ook een compliment voor worden gegeven. Maar ook de kracht van de vrouwen, wat in die tijd lastig was, weet ze heel goed aan de lezer over te dragen. Ik ben enthousiast over dit boek. Zoals eerder gezegd vraagt het zeker aandacht van de lezer in het begin van het verhaal omdat het verhaal heel breed aan de lezer wordt gepresenteerd. Maar eenmaal de verhaallijnen doorhebbende, is Dochter van Sevilla echt een goed verhaal geworden. Ik geef graag 4 sterren.