Wie of wat kun je vertrouwen?

A van Steeg 17 maart 2022
Laura Lippman is een auteur die haar naam al heeft weten te vestigen in de boekenwereld. Nu is haar nieuwste boek Gebroken vertrouwen verschenen en ik was erg benieuwd naar dit verhaal. Zou dit weer zo’n psychologisch spannend verhaal zijn die de lezer lang in het ongewisse weet te houden?

Gerry ligt na een val van de trap in zijn huis zes weken verplicht op bed. Een ernstige beenbreuk verplicht hem om aan zijn bed gekluisterd te blijven, maar gelukkig heeft hij twee verpleegster gevonden die hem helpen. Overdag is er de jonge Victoria en in de nacht Aileen. Wanneer hij, na eerst een brief te hebben ontvangen, opeens telefoontjes krijgt `s nachts en diegene zegt Aubrey te zijn, de hoofdpersonage van zijn besteller, gaat Gerry aan zichzelf twijfelen. Wordt hij ook dement, net als zijn pas overleden moeder, of gebeuren er echt gekke dingen. De medicijnen die hij krijgt maken hem ook duf en de onzekerheid knaagt aan hem. Maar zou dan een van zijn exen er achter kunnen zitten? Wanneer de onduidelijkheid zich steeds verder ontspint, er twee doden zijn te bespeuren, komt langzaamaan de waarheid steeds meer in Gerry’s beeld. Heeft hij dan de verkeerde mensen vertrouwt? Waarom zit juist deze persoon erachter?

Lippman heeft boeken die mij weten te bekoren, maar ook een aantal titels die ik minder vond. Helaas schaart Gebroken vertrouwen ook onder de mindere titels. Lange tijd lijkt het verhaal maar aan te kabbelen en neemt Lippman de lezer mee in verschillende tijdsperiodes in het leven van Gerry. Veel personen passeren de revue en het verhaal lijkt lange tijd heel onsamenhangend. Pas de laatste 100 bladzijden wist Lippman mij in het verhaal te krijgen en raakte ik meer geënthousiasmeerd van Gebroken vertrouwen. Uiteindelijk komen de verhaallijn goed samen, maar dan ben je het eerste deel van het boek echt alweer kwijt.

Naast dat het verhaal niet echt lekker vlot verloopt, mist de spanning ook lange tijd. Ook dit komt pas laat op gang en komt het psychologische aspect ook pas echt goed tot leven. De dader had ik lange tijd niet verwacht, maar helaas was ik toen ook wel wat enthousiasme verloren door het eerste deel van het boek.

Toch is Lippman een auteur die ik zeker in de gaten blijf houden. Ik zag dat ze al meer boeken heeft geschreven dan ik doorhad. Een twintigtal boeken mag ze al achter haar naam schrijven. Helaas was ik dit keer minder enthousiast. Ik geef Gebroken vertrouwen een gemiddelde beoordeling van 3 sterren.

Meer recensies van A van Steeg