Wat een prachtig debuut met mooie zinnen in deze persoonlijke zoektocht (4.5*)
Met Het hoofd van mijn vader debuteert Alma Delia Murillo in Nederland met haar zoektocht naar haar vader. Dertig jaar lang hoort ze van alles over haar vader, maar nu wil ze als bijna veertiger de waarheid weten. Maar wat is het echt verhaal over haar vader zijn verdwijning?
Als Alma negen jaar is, verlaat haar alcoholistische vader het gezin en moet haar moeder de kinderen alleen opvoeden in armoede. Mexico is een land waar geweld en armoede aan de orde van de dag zijn, maar desondanks weet het gezin het hoofd redelijk boven water te houden. Maar het gemis van een vaderrol in het gezin is tastbaar, ook al wanen er heel veel verhalen over zijn verdwijning. Eenmaal volwassen krijgt Alma het gevoel dat haar vader nog leeft, maar snel zal te komen overlijden. Samen met haar moeder, broers en zus gaan ze op zoek naar zijn woonplaats waarbij er veel verhalen naar boven komen. Zal Alma haar vader nog kunnen spreken en hoe zal de eventuele ontmoeting verlopen?
Het hoofd van mijn vader heeft mij zeer aangenaam verrast. Het verhaal vond ik wat aftastend beginnen, maar eenmaal verder lezende werd ik steeds enthousiaster over haar beeldende en poëtische schrijfstijl. Ik belandde in een heerlijke leesflow waarbij ik heel graag door wilde lezen. Wat heeft ze de zoektocht, persoonlijke ervaringen en pijnpunten over haar vader prachtig aan papier toevertrouwd. Heel mooi vond ik om te zien dat er als gezin gezamenlijk werk gezocht naar de man en vader van dit gezin. Dit maakt hun heel sterk, ondanks hun verschillende karakters. Want weet Alma het gezicht van haar vader nog te herkennen? De foto's waar hij op stond thuis kende alleen foto's met afgescheurde hoofd en als kind zijn de herinneringen toch vervaagd.
Alma Delia Murillo heeft met Het hoofd van mijn vader een goed debuut geschreven die mij wist te raken. Ondanks dat ze opgroeide in armoede waarbij gevaar op de loer lag, weet ze de zoektocht mooi beschreven. Terugblikkend naar het verleden en de zoektocht in het heden maken het een sterk debuut. Zet daarnaast haar boeiende en beeldende schrijfstijl en het geheel is compleet.
Ik heb enorm genoten van Het hoofd van mijn vader. Ik kon het boek maar lastig wegleggen en vond het jammer toen het verhaal was gelezen. Alma heeft in ieder geval antwoorden gekregen op haar vragen en voorgevoel. Ze heeft haar persoonlijke verhaal met veel liefde geschreven en dat vond ik een mooi gegeven voor dit verhaal. Ik geef Murillo met veel plezier 4.5 sterren. Ik hoop dat haar andere boeken die ze heeft geschreven worden vertaald naar het Nederlands. Ik zou ze graag willen lezen.