Wat een geweldig tiende deel in deze serie
Lars Kepler is niet meer weg te denken als Scandinavische auteur voor vele lezers. Met Nacht brengt het schrijversduo alweer hun 10de boek in de Joona Linna- reeks. Toen ik zag dat er weer een boek uitkwam, was ik gelijk enthousiast. Want het is en blijft genieten om een boek te lezen van dit duo. Weten ze met Nacht hun scherpe pen vast te houden?
In Nacht maken we gelijk kennis met een gruwelijke moord in een caravan waar de zeventienjarige Hugo Sand ligt te slapen tussen de afgehakte lichaamsdelen. Hij is gelijk hoofdverdachte, maar als blijkt dat hij een slaapwandelaar is en zich niks herinnert, wordt hij een getuige. Als er meerdere moorden plaatsvinden, zien Joona en zijn team geen enkel aanknopingspunt en ze besluiten op advies van Erik Maria Bark om Hugo onder hypnose te laten brengen, om te kijken wat hij zich kan herinneren. Maar in eerste instantie komt hier niks uit en ook de slaapkliniek lijkt niet tot een oplossing te lijden. Maar wie is toch die vrouw die met een bijl de slachtoffers afslacht en toch een link lijkt achter te laten naar de moorden?
Lars Kepler heeft het wederom gefikt om de lezer aan hun boek vast te laten kluisteren. Het begin van Nacht is gelijk sterk en de korte hoofdstukken vragen om doorgelezen te worden. Lange tijd is het een kat-en- muis spel en het psychologische deel is goed uitgewerkt. Als de dader eenmaal een gezicht krijgt, komen de puzzelstukjes heel snel samen. Ik had de dader niet op het oog en dat is wat ik graag zoek in een Scandinavische thriller.
Met ruim 500 bladzijden is Nacht zeker een dikke pil om te lezen, maar voor ik het wist was ik al ver in het verhaal. Hier ligt ook de kracht van dit schrijversduo. Ze weten de lezer in het verhaal te trekken en die niet meer los te laten. Leg je het boek aan de kant; dan pak je het ook zo weer op. Joona Linna en ik kijk nu al uit naar deel 11. Ik geef Nacht dan ook heel graag 4 sterren.