Ongezien heeft een pakkende titel maar miste de juiste spanning.
Ongezien is het derde boek van Nicole van der Spek, maar voor mij was het de eerste kennismaking met de auteur. In Ongezien neemt ze de lezer mee in een verhaal die in het heden en verleden afspeelt. Maar wat als blijkt dat er veel meer aan de hand is dan de personages het echte verhaal te horen krijgen? Welke keuzes maak je dan?
Ongezien neemt de lezer mee in het leven van de veertigjarige Juliette die haar ouders al jong verloor. Haar tweelingzus is heel anders dan zij is en dat botst nog wel eens. Als ze in een oud landhuis een workshop volgt wordt ze enthousiast ontvangen door Denise Verhulst. Wanneer ze de andere cursusleden ontmoet, herkent ze Sjoerd die nu een succesvol makelaar is, maar ook zo zijn fouten heeft gemaakt in het leven. Ook Marijke, die ernstig ziek is, sluit aan bij de cursus. Maar als blijkt dat er meerdere mensen elkaar kennen, komen er zaken naar boven die de boel flink laat opschudden. Maar wat is het echte verhaal en doel van deze werkshop?
Van der Spek heeft met Ongezien een heel passende titel gekozen voor haar boek. Dat de personages zich niet gezien voelen blijkt wel als de auteur dieper in het verleden duikt van de mensen. Want dat er in het verleden veel is gebeurd wat het heden nu beïnvloedt, voel je tussen de regels door. Alleen duikt de auteur al heel snel in een setting waardoor het verhaal wat ongeloofwaardig aanvoelt. Het is allemaal te toevallig en dat maakte dat ik het boek niet met de volle plezier las, waar ik zo op had gehoopt. De basis van het verhaal is goed gekozen, maar de snelheid en spanning had allemaal wel wat meer gespreid kunnen worden om de lezer echt te belonen met een goed spannend verhaal.
De schrijfstijl is zeker plezierig te noemen en dat maakt dat ik Ongezien toch 3 sterren geef. Potentie heeft het verhaal volop, de keuze om in verschillende tijdlijnen te schrijven is goed gekozen, maar de opbouw van het verhaal vond ik te voorspellend en niet echt heel spannend. Jammer, maar Ongezien is niet het boek geworden waarop ik had gehoopt