Spannend verhaal met een bijzondere wending
Primeur is voor mij de eerste kennismaking met de Belgische Jimmy Cams en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was nadat ik het boek dichtsloeg. Eerder schreef de auteur al Ooggetuige en Uitverkorenen. Waarom vond ik deze thriller zo fijn om te lezen?
In Primeur maken we kennis met Noor Hakami die als vluchteling terecht is gekomen in Amerika. Als ze op een dag een lichaam vindt in het park in Brooklyn besluit ze hier direct een kort artikel aan te besteden. Want ze heeft natuurlijk echt een primeur te pakken. Maar al vrij snel naar deze vondst vind ze nog meerdere lichamen. Waarom is zij steeds als eerste te plaatse en wat wil de dader tegen haar zeggen als lijkt dat zij niemand zomaar de eerste vinder is van de slachtoffers?
Primeur is een vlot geschreven thriller geworden die ook nog eens heel makkelijk wegleest. Naast dat er meerdere slachtoffers vallen, staat ook immigratie en alles wat daaromheen komt kijken centraal. Want dat mensen anderen zien als buitenlanders maakt het niet altijd makkelijk. Maar gelukkig heeft Noor mensen om haar heen waarbij ze zich wel veilig voelt. Maar als de tijd vordert komt Noor steeds meer op het spoor en dat blijkt het plot ook nog eens heel onverwachts voor haar te zijn. Op wie bouw je dan nog?
Cams mag zeker trots zijn op deze thriller. Hij weet de lezer bij het verhaal te betrekken en heeft interessante personages een podium gegeven. Neem daarbij de omgeving en setting en hij heeft de juiste ingrediƫnten voor een fijne thriller. Het is geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel beland, maar zit psychologisch gewoon goed in elkaar. Ik las Primeur met plezier en geef dan ook heel graag 4 sterren.