Een debuut met een pakkend thema (3.5*)

A van Steeg 20 maart 2025
Slapen zonder slangen is het debuut voor Saskia Habraken waarbij ze een pakkend en actueel probleem onder de aandacht brengt. Het verhaal is deels autobiografisch wat het nog persoonlijker maakt. Weet ze met haar debuut de lezer te verrassen met een roman die lang zal achterblijven?

De tiener Jitta woont samen met Mirte en haar ouders samen maar van een gelukkig gezin is geen sprake. Er is continue ruzie of momenten waar de spanning te snijden is. Als haar ouders uit elkaar gaan, gaan ze samen met hun moeder verhuizen. Het ouderlijk huis is dichtbij, maar ze zijn vooral bij hun moeder. Eenmaal daar wonende veranderd er veel in huis. Moeder gaat meer werken en heeft al snel een nieuwe vriend. Hierdoor komt alles op de schouder van Jitta die dit naast school moeilijk kan bolwerken. Langzaamaan bouwt ze een angststoornis op en er is niemand die dit ziet of haar kan helpen. Als ze met haar ouders wil praten is er geen tijd of ruimte maar gelukkig ziet haar vriendin dat er hulp nodig is. Maar kan ze de angststoornis de baas worden als ze naar een psycholoog gaat? En hoe kan ze weer de sterke Jitta worden die haar eigen durft te leiden?

Slapen zonder slangen laat heel duidelijk zien wat een scheiding met ene kind kan doen. Jitta voelt zich heel verantwoordelijk voor haar jongere zus Mirte en cijfert zichzelf letterlijk weg zonder dat haar ouders hier zicht op hebben. Pijnlijk om te zien hoe eenzaam en alleen Jitta zich voelt, maar ook haar innerlijke strijd om weer gelukkig te zijn. De schrijfstijl is heel makkelijk en dat maakt dat het boek zeker voor tieners al goed te lezen is. De doelgroep waar Habraken over schrijft.

Toen ik aan Slapen zonder slangen begon was ik direct onder de indruk van de scherpe pen waarmee de auteur schreef. Maar nadat ik mijn reader dichtsloeg zat ik toch wel met wat gemengde gevoelens. Jitta wordt lange tijd heel goed beschreven en toch miste ik wat. Wat het is, daar ben ik niet achter gekomen, maar ik mist iets in het verhaal waardoor ik helemaal enthousiast was over het verhaal. Enerzijds is het voor jongere heel goed te begrijpen en zelfs wel herkenbaar, maar ik denk dat het verhaal nog meer kracht had kunnen uitstralen.

Doordat ik iets miste in het verhaal heb ik besloten om 3.5 sterren te geven. Het is zeker geen slecht debuut en de kern van het verhaal komt heel sterk over. Habraken laat zien dat ze een goed verhaal die helaas deels autobiografisch is goed kan overbrengen aan de lezer. Ze kan trots zijn op Slapen zonder slangen.

Meer recensies van A van Steeg