Prachtig debuutroman met tevens spanning
Terwijl de wereld verder draait is het debuut van Luca Brosch. Met deze historische roman neemt de Duitse auteur de lezer mee naar de Eerste Wereldoorlog en de periode daaromheen. Weet hij de lezer te overtuigen met een geweldig verhaal?
Johanna Gabathuler is een jonge vrouw die zwanger terugkeert naar haar huis in Davos. De vader van het kind is helaas overleden en ze hoopt thuis in Davos het kind te baren en op te laten groeien. Eenmaal aangekomen met de trein wacht haar zus haar op en staat haar daar een grote verrassing te wachten. Het kind zal ze niet thuis baren maar bij de nonnen en ze zal het ook moeten afgeven. Hoe is dit mogelijk dat haar vader zo reageert! En waarom wil hij haar toch nog uithuwelijken?
Eenmaal teruggekeerd thuis staat haar het verwachte leven van haar vader voor de deur. Maar zal Johanna hier in mee gaan? Ze gaat aan de slag binnen het kuuroord van haar vader en probeert zich staande te houden in het gemis van haar geliefde en haar dochter. Zal ze haar kind ooit nog in de armen kunnen sluiten nu ze ook voor de Duitse dienst gaat werken? De gravin die haar heeft rekruteert beloofd haar gouden bergen, maar is dit een list of toch de waarheid?
Brosch heeft met Terwijl de wereld draait een bijzonder debuut geschreven. Hij laat de lezer genieten van een spannende roman die net een andere insteek kent dan de gemiddelde historische roman. Ik moest hier aan het begin wel even aan wennen, maar al snel sloot ik Johanna in mijn hart en wilde ik door blijven lezen. Want het verhaal leest heel vlot door de korte hoofdstukken en door de opbouw van het verhaal.
Dat de auteur al schrijfervaring heeft is zeker te merken. Hij weet de lezer snel in het verhaal te trekken en weet zowel spanning als emotie aan het verhaal toe te voegen. Complimenten aan Brosch om zo’n bijzondere roman te schrijven. De vergelijking met Kristin Hannah vind ik zeker niet omdat de schrijfstijl echt totaal anders is. Ik hoop dat de auteur nog verder blijft schrijven in dit genre. Ik ga zijn boeken dan zeker lezen.
Terwijl de wereld verder draait is een geslaagd debuut geworden die ik met plezier las. Ik geef het dan ook graag 4 sterren.