Een bundel die rust en kracht uitstraalt (3.5*)

A van Steeg 13 maart 2025
Jesse Laport schreef eerder de gedichtenbundel In het ergste geval komt alles goed. Nu heeft hij zijn tweede gedichtenbundel uitgebracht met de titel Weet je nog, alles? Voor mij is deze bundel de eerste kennismaking met de auteur en was heel benieuwd hoe hij zijn gedichten aan de lezer zou presenteren. Heb ik genoten van zijn tweede bundel?

Op de achterflap is te lezen dat Weet je nog, alles? een breekbare bundel is waar nostalgie, vergeten luchtkastelen en raad voor de omgang hiermee elkaar tegemoetkomen. Toen ik dit las was mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt. Want hoe kwetsbaar zou ik de bundel ervaren? Eenmaal de gedichtenbundel openslaande vond ik de eerste titel van het gedicht Dat wil ik graag, gelijk al een ter overdenking. Dat wil ik graag is natuurlijk een zin die vaak wordt uitgesproken, maar hoe graag wil je iets? Zeker als je je leven overdenkt is deze vraag misschien nog interessanter. Want wat ik vroeger wilde, heeft dat mijn leven verrijkt?

Ik besloot per dag enkele gedichten te lezen om daarna de volgende dag weer een aantal gedichten te lezen en te voelen. Ik doe dit vaker met gedichtenbundels om zo het meest tot de kern te komen. Laport heeft met zijn eerste gedichtenbundel zich kwetsbaar opgesteld, las ik. Met Weet je nog, alles? zou de bundel juist breekbaar zijn. Ik moet zeggen dat er zeker voor het grootste deel gedichten tussen zaten waar je dit voelde. Want terugkeren naar je jeugd lever zeker nostalgie op en keek ik anders naar het leven dan ik nu doe. Dat weet Laport in deze bundel zeker te laten voelen.

Nadat ik de bundel dichtsloeg heb ik een aantal dagen gebroed op mijn sterrenbeoordeling. Ik vond de bundel rust uitstralen en zeker stof tot nadenken hebben. Toch geef ik 3.5 sterren omdat ik de gedichten qua opbouw niet helemaal mijn stijl vond. Ik houd meer van gedichten die meer rijmend zijn en dat is niet de schrijfstijl van Laport. Maar kijkend naar het gevoel die Laport in zijn gedichten legt, mag hij zeker trots zijn. Het vraagt de lezer tot nadenken naar zijn verleden en dat leverde mijn ook plezierige momenten op.

Weet je nog, alles? is een mooie bundel geworden die rust en kracht uitstraalt. Ik heb een aantal dagen over de bundel gedaan en genoot van de inhoud van de gedichten, al was het niet helemaal mijn stijl van gedichten. Ik ben meer van de rijm en bepaalde timbre in het geheel, maar dat is een persoonlijke ervaring. Laport kan zeker trots zijn op zijn bundel.

Meer recensies van A van Steeg