Mooi debuut met potentie (3.5*)

A van Steeg 19 februari 2025
Zafira's stem is het debuut van Naima Azar die ik mocht lezen voor haar blogtour. Ze neemt de lezer mee in het leven van een Marokkaans gezin die graag naar Nederland wil komen om hier het geluk te vinden. Maar is het echt zoveel beter in Nederland of zullen de jaren erna een ander gevoel geven aan het gezin?

Achmed is gelukkig met zijn vrouw en dochter als hij toch besluit naar Nederland te vertrekken om daar aan het werk te gaan. Zijn doel is om zijn gezin zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. Hij vindt werk en onderdak bij een Nederlandse ondernemer. Ondertussen houdt hij contact met zijn familie middels cassettebandjes. Wat doet het hem goed om de stemmen te horen van zijn gezin, maar ook van zijn broertje en ouders. Toch merkt hij dat Nederland ook uitdagingen met zich meebrengt met een andere cultuur en leefstijl. Ook zijn gevoelens gaan alle kanten op. Als zijn gezin naar Nederland komt kunnen ze een leven opbouwen. Maar als de jaren doorgaan verliest Achmed zijn vrouw en verwijdert zijn dochter in de pubertijd zich verder van hem. Waar hij zo bang voor was wordt de harde werkelijkheid. Layla vernederlandst en uiteindelijk verliezen ze elkaar uit het oog.

Naast Achmed lezen we het verhaal van Layla die vaak contact heeft met haar stem Zafira. Hoe ouder ze wordt, hoe meer ze leeft als een Nederlandse en het geloof de rug toekeert. Maar waarom verteld Zafira haar steeds meer uitdagingen aan te nemen? Is status dan echt belangrijker dan je oude roots waar je in bent opgegroeid?

Zafira's stem is een vermakelijk debuut geworden. Eerlijk gezegd zette Zafira mij eerst op het verkeerde been doordat ik een positief beeld van haar had. Ze heeft een belangrijke rol in het leven van Layla, maar indirect ook op het leven van Achmed. Azar laat een heel realistisch beeld zien van hoe het kan zijn voor immigranten om een leven op te bouwen in Nederland. Het verhaal beslaat een lange periode waardoor het beeld nog meer realistisch wordt. Veel immigranten hebben hoop op een nieuw leven, maar het zal nooit makkelijk zijn om in een andere cultuur terecht te komen. Het gezin van Achmed is hier een goed voorbeeld van.

Azar mag trots zijn op haar debuut. Het is een realistisch verhaal geworden die een duidelijk beeld neerzet. Door vanuit zowel Achmed als Layla het verhaal te schrijven krijgt het verhaal balans. Af en toe vond ik de sprongen in de tijd wat vlot en te abrupt. Dit had wat vloeiender gekund. Maar voor een debuut mag Naima Azar echt heel trots zijn. Ik hoop voor haar echt dat haar boek voet aan de Nederlandse lezersbodem krijgt. 3.5 sterren voor Zafira's stem.

Meer recensies van A van Steeg