Reis naar het verleden
Een leuk idee om voor het 90 jarig jubileum meerdere schrijvers te laten werken aan het Boekenweekgeschenk 2025 en pas na inlevering te kiezen welke het gaat worden.
De uiteindelijke winnaar Gerwin van der Werf verblijdt de ontvanger van dit Boekenweek cadeau met een verhaal over 2 broers en een zus Eden die, omwille van de ziekte van de jongste broer, Benji of Benjamin, deze willen verrassen op een tripje naar de krater van een meteoriet in Duitsland omdat deze jongste broer al jaren gek is van planeten, asteroïden, sterren, ruimtevaart en zwarte gaten en ze hopen op een wonder. Verlossing van zijn depressie. Broer Johnny heeft een rijbewijs en auto en is dus hun taxi naar Steinheim. Nogal een ietwat norse dwarsligger deze broer, die ook een enigszins recalcitrante chauffeur blijkt te zijn. Het bedachte tripje wordt een aaneenschakeling van bizarre momenten. Vooral ook in het hoofd van de verteller "Eden" die hoe dan ook blijft vasthouden aan het plan. De kosmische bezienswaardigheid moet worden bereikt en aanschouwd. En dan kantelt het verhaal.
Ook dit Boekenweekgeschenk raakte mij weer. Een verhaal met een menselijke touche om de 3 hoofdpersonen te duiden met hun onderlinge verhouding, hun wrevel en de wat duistere lagen van hun persoonlijkheid gecombineerd met een komische ondertoon.
Het is weer een pareltje in de reeks van de afgelopen 90 jaar.
Het is weer een pareltje in de reeks van de afgelopen 90 jaar.