Voer voor thrillerliefhebbers

Aalscholver 17 februari 2025
Bij toeval kreeg ik dit boek in handen en ik besloot het derhalve maar eens te gaan lezen. Het boek "De Camino" had ik met veel plezier gelezen, dus wie weet is dit nieuwe boek van Anya Niewierra ook de moeite waard.
Om te beginnen moet ik zeggen dat ik geen voorliefde heb voor detectiveromans, dus dat heeft wel enige invloed op mijn beoordeling. Het detectivegehalte van dit boek is veel groter dan bij "De Camino" het geval was, iets wat voor mij dus wat "De Nomade" betreft iets nadeliger uitpakte.
Wat mij beviel aan het boek was de prettige schrijfstijl. De uitweidingen over de reizen die gemaakt werden waren precies op maat met een goede verhouding tussen de acties in het verhaal en de beschrijvingen van de omgeving waar e.e.a. zich afspeelt. Dit zorgt voor een prettige manier om de situaties een plaats te geven in het hoofd van de lezer.
Fraai is de afwisseling tussen de actualiteit uit 2021 en de geschiedenis van 80 jaar geleden, grofweg het interbellum en de 2e wereldoorlog. Ook de bekende ridiculiteiten uit het tijdperk van het Sovjetcommunisme na 1945 komen pijnlijk tot uiting in het boek.
Spanning zit er voldoende in het boek, mede veroorzaakt door enkele duistere figuren die af entoe op mysterieuze wijze opduiken en beschreven worden middels een beveiligde telefoonverbinding. Ook als je geschiedkundig geïnteresseerd ben in de complexe verschuiving van grensgebieden rond Litouwen, Belarus en Polen kom je aan je trekken.
Een prachtige vondst is ook om het boek te larderen met de beschrijving van een (gefingeerde) documentairefilm "De Grensman". Hier wordt, los van het verhaal van het boek, regelmatig op duidelijke wijze kenbaar gemaakt hoe hypocriet de DDR maatschappij georganiseerd was, er toe leidend dat de meeste burgers in deze "gevangenis" gedwongen werden om zo goed mogelijk naar hun persoonlijk voordeel te handelen.
Wellicht omdat detectives me niet bijzonder interesseren kon ik me niet voldoende concentreren op alle personen die in het boek voorkomen. Dit heeft er voor gezorgd dat ik na 70 % van het boek gelezen te hebben, de motivatie om door te lezen verloren heb. Je zou ook kunnen zeggen dat ik het wat te langdradig vond worden voor mijn smaak.
Desondanks sijpelt door het hele boek voldoende kwaliteit door. Ook het regelmatig citeren van uitspraken van beroemde schrijvers en filosofen is een mooie vondst.
Enkele zaken die ik wat geforceerd over vond komen zijn de snelle hulpvaardighid van alle mensen waar Olga mee in contact komt. Dit betreft hotelpersoneel, museumdirecteur, advocaten, journalisten, vage kennissen, enz. Iedereen is stante pé bereid om haar te helpen met haar onderzoek, zonder dat er van enig eigenbelang sprake is.
Al met al een kwalitatief goede literaire thriller, vooral voor mensen met een voorliefde voor het genre.

Meer recensies van Aalscholver