Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kunst in jappenkampen

AdaW 02 januari 2023
De kampschilders is het meest recente boek van Jan Brokken. Naar aanleiding van zijn vorige boek De tuinen van Buitenzorg kreeg hij veel reacties en extra informatie over de periode dat zijn ouders in Nederlands Indië verbleven. Dit vormde de basis voor De kampschilders. Ik las eerder enkele boeken van Jan Brokken, waaronder De tuinen van Buitenzorg, waar ik erg van genoten heb. Ik was daarom zeer benieuwd naar De kampschilders.

In De kampschilders wordt het verhaal verteld van de ouders van Jan Brokken tijdens de internering in een jappenkamp. Daarbij wordt het verhaal verteld van enkele kunstenaars die in dezelfde kampen verbleven. Het boek is geïllustreerd met werk van deze schilders.

In het eerste deel wordt het leven in het vrouwenkamp beschreven waar Olga, de moeder van Jan, verbleef samen met zijn twee broers. De kampcommandant Yamadji regeert er met harde hand. In dit kamp verbleef ook Maria Hofker-Rueter. Deze kunstenares tekent vooral de natuur en het uitzicht op de wereld buiten het kamp. De wrede werkelijkheid in het kamp negeert ze.

“Maria lette op andere dingen, zag het mooie in het lelijke, keek over het prikkeldraad heen.”

Schokkend is het te lezen dat de kampcommandant zich na de oorlog beroept op zijn medemenselijkheid en, gesteund door een petitie van voormalig kampbewoners, aanzienlijke strafvermindering krijgt. Jaren later verschenen een boek en een film waarin hij zichzelf een heldenrol gaf. Hij had met tact, wijsheid en voorbeeldig gedrag het kamp bestuurd.

In het tweede deel wordt het leven in het mannenkamp beschreven, waar Han, de vader van Jan, verbleef. In tegenstelling tot Olga, heeft Han naderhand nooit over de oorlog willen praten. Uit de verhalen van enkele andere bewoners van dit kamp wordt duidelijk welke verschikkingen men er heeft meegemaakt. In dit kamp verbleven ook Willem Hofker en Rudolf Bonnet, twee succesvolle schilders. De een was zeer productief in het kamp en de ander lukte dit niet.

In het derde deel staat de periode na de bevrijding centraal. De onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs en de positie van de Nederlanders. In afwachting van verdere ontwikkelingen blijven ze nog enige tijd in hun geliefde Indië totdat duidelijk wordt dat er hier geen toekomst meer voor hen is.

De kampschilders is een mooi uitgegeven boek met prachtige illustraties. De prettige schrijfstijl van Jan Brokken zorgt ervoor dat je makkelijk meegenomen wordt in het verhaal. Hij verweeft het persoonlijke verhaal van zijn ouders met informatie over het leven in de jappenkampen en de vooroorlogse kunstenaarsgemeenschap op Bali. Juist de persoonlijke informatie maakt dat het boek je raakt. In subtiele opmerkingen wordt duidelijk dat ook de auteur, die na de oorlog is geboren, heeft geleden onder de gevolgen van de jappenkampen.

“Als mijn vader me uit de doeken had gedaan wat daar voorgevallen was, zou ik hem de drank en de pillen misschien vergeven hebben. En het feit dat zijn KZ-syndroom, vooral het zijne, meer dan dat van mijn moeder en mijn broers, mijn jeugd had vergald en nog menig moment ná die jeugd.”

Op indrukwekkende en empathische wijze heeft Jan Brokken weer een prachtig werk afgeleverd met veel informatie over het leven van zijn ouders en enkele kunstenaars in de jappenkampen. Juist de persoonlijke ervaringen geven dit boek iets extra’s.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van AdaW

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur