Zoektocht naar vader is eerbetoon aan moeder

AdaW 21 januari 2025
Het hoofd van mijn vader is geschreven door de Mexicaanse schrijver en journalist Alma Delia Murillo. Ze schreef meerdere romans, maar dit non-fictie boek is het eerste wat in het Nederlands vertaald is.

Alma heeft een droom over haar vader, die zij in haar leven heeft moeten missen. Zij voorvoelt zijn overlijden en wil hem graag nog eens ontmoeten. Samen met haar moeder en een deel van haar broers en zussen gaat ze op zoek naar haar verdwenen vader. Deze zoektocht is de kapstok waaraan het verhaal over haar leven en het gezin waarin ze opgroeide, wordt opgehangen.

Haar dappere moeder, die er alleen voor staat met 8 kinderen, krijgt een mooi eerbetoon. Ook de rol van haar zussen is hierbij van belang. Ondanks de armoede weet het gezin er toch altijd iets van te maken. De afwezigheid van een vader wordt als negatief beschouwd in de Mexicaanse maatschappij. De kwetsbaarheid van vrouwen is groot en die van vrouwen alleen in het bijzonder.

“ Het is ontstellend om je te realiseren hoeveel de waarde van een vrouw met man verschilt van die van een vrouw alleen.“ (pag. 141)

In het boek worden kleine stapjes in de zoektocht afgewisseld met vele flashbacks. Alma Delia Murillo schrijft het verhaal vanuit haar eigen perspectief en geeft aan dat de andere gezinsleden hun eigen verhaal hebben. Alma heeft bewondering voor haar moeder en zussen, en ook empathie voor haar vader.

Het hoofd van mijn vader is een interessant levensverhaal waarin een beeld wordt geschetst van de Mexicaanse maatschappij. De macht van de rijken en drugsbazen, de armoede, het geweld, het misbruik van vrouwen, het komt allemaal aan bod. Maar in deze harde omstandigheden is er gelukkig ook een hechte familieband. En een moeder die er alles aan doet om haar kinderen goed op te voeden.

Met dank aan uitgeverij AtlasContact, waarvan ik dit boek mocht lezen voor de Club van Echte Lezers.

Meer recensies van AdaW

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.